A legjobb koncertek 2013-ban

2013.12.26. 06:44

Bár egyre inkább az a trend, hogy a koncertekről nem kritikát, hanem promóciós beharangozót szokás írni, ezen a blogon továbbra is rendszeresen szerepelnek klasszikus beszámolók. És mivel idén is volt miből meríteni, 2011 és 2012 után ismét elkészült az Utolsó Éjjel szubjektív év végi koncert toplistája.

resIMG_0947-cr.jpg

Íme tehát a 2013-as TOP 10 a legjobb felé haladva:

10. Wu-Tang Clan (Balaton Sound)
Ha nem is Wudapesten, de a Balaton partján végre csak valóra vált egy generációnyi bőgatyás rapper álma. Én nem tartozom közéjük, de így is élmény volt ott lenni, más profilú oldalak listáin joggal szerepelne az első helyen is ez a koncert. Nálunk tizedik.

9. Biffy Clyro (Sziget)
A Biffy Clyro a Szigeten nem csak azt bizonyította be, hogy jó koncertzenekar, hanem azt is, hogy az esetükben szó sincs a beharangozókban tévesen emlegetett stadionrockos manírokról: a Biffy Clyro - mely egy kis csavarral egy magyar feltalálóról kapta a nevét - tökös zenét játszik lemezen és élőben is.

8. Balthazar (Sziget)
Az év legszürreálisabb koncertje: a belga indiepop-banda a Szigeten a Party Arénában (!) lépett fel egy csütörtöki délutánon, és mi bizony épp megfelelő állapotban voltunk ahhoz, hogy tátott szájjal bámuljuk a hihetetlenül magabiztos előadást, mely a noir-os, melankolikus dalokkal együtt teljesen megvett minket. Aki kételkedik, hallgassa meg pl. ezt! Aztán egyszer szívesen megnézném őket az A38-on is.

7. Craig David (VeszprémFest) - beszámolónk itt
Ha valaki azt mondja nekem év elején, hogy a 2000-es évek garage-rnb sztárjának koncertje felkúszik az idei listánkra, akkor valószínűleg dajcstomi-stílusban kiáltom ki hülyének ország-világ előtt. Craig David mégis felkerült ide, és nem azért, mert ez egy gyenge év lett volna, hanem mert a hozzáállás, a zenei teljesítmény, a lenyűgöző helyszín és a jó érzékkel megírt slágerek teljesen magukkal ragadtak. Ennyire egyszerű.

6. Billy Talent (A38)
Nagyon vártam már az első itthoni Billy Talent klubkoncertet, de aztán az eredetileg februárra kitűzött dátumot nyárra halasztották magánéleti okok miatt. Bár télen jobban ki lettem volna éhezve rá, ez egy fullos koncert volt a fullházas hajón, sokkal jobb, mint amit néhány nappal később adtak a VOLT-on.

5. Slash (Budapest Sportaréna) - beszámolónk itt
Oké, lehet fanyalogni, hogy miért nincs már ős-GNR, de egy Slash koncerten azért mindenkinek ott a helye, aki valaha viselt életében Guns-pólót, igaz? Jó számok, jó gitársound, jó társaság és a főszereplő cilinderes ember az év legjobb arénakoncertjén.

resIMG_7527.jpg

4. Warpigs (Zöld Pardon) - beszámolónk itt
1997? Szandál! 1999? Monte Carlo! Akinek nem fáj megidézni a 90-es évek Magyarországának legjobb pillanatait, az azt is megérti, hogy mit keres ez a remekül sikerült szeptemberi koncert az év végi listánkon.

resIMG_1821-crac.jpg

3. Living Blues Project & Tátrai Tibor (Muzikum) - beszámolónk itt
Ez egy olyan különleges zenei élmény volt, amiről nehéz modoros fordulatok nélkül írni (nekem sem sikerült), ettől még megkérdőjelezhetetlen a helye a dobogón. A bluesgitárok is tudnak lángolni!

resIMG_9815.jpg

2. H2O (A38) - beszámolónk itt
Nehéz megfogalmazni, mi emelte az H2O koncertjét az átlag A38-buli fölé idén, de ha csak annyit írok, hogy ME AND ALL MY FRIENDS WE'VE GOT NOTHING TO PROVE NOTHING TO LOSE, akkor mindent közöltem is, a hangulatról pedig ez a videó mondja meg a tutit.

resDSC04162-cral.jpg

1. Parkway Drive (VOLT)
A Parkway Drive szimpatikus tagjai hatodszor jártak hazánkban, de ezen alkalmak közül először játszottak kánikulai napsütésben, ez pedig minden ellentétes híresztelés ellenére igenis jól illett az ausztrál szörfer bandához, amely történetesen elég súlyos metalcore-t játszik. Élőben híresen erősek, és bár az új lemez megosztotta a rajongókat, ezen a koncerten csak az ún. zenei média jeles képviselői voltak képesek fanyalogni, ezért nekik is küldöm ezt az első helyet meg ezt a videót. (Az idei VOLT-ról itt írtunk.)

resIMG_0946-crcc.jpg

Ami még nagyon jó volt, és ha rajongó lennék, biztosan a TOP 10-ben lenne: Queens Of The Stone Age (VOLT), Bad Religion (Sziget). Raveonettes (A38 - beszámolónk itt).

Ami szintén nagyon jó volt: Junkies (VOLT), Papa Roach (VOLT), Bullet For My Valentine (VOLT), Subscribe (EFOTT), Hangmás (Corvintető - beszámolónk itt), FrashFabrik (A38 - beszámolónk itt), Amber Smith (Gozsdu Manó), Haunebu (Akvárium - beszámolónk itt), Idoru szülinap (Dürer - beszámolónk itt), Bane/Gallows/Boysetsfire (A38 - beszámolónk itt), Akela (Club202 - beszámolónk itt), Placebo (Bécs - beszámolónk itt) és az összes düreres tribute minifeszt (beszámolóink itt és itt).

Ami a hírek szerint jó lehetett, de sajnos nem voltam ott: Blur (Sziget), Roger Waters (Puskás Ferenc Stadion), Slayer (Hegyalja), !!! (A38).

Az év legrosszabb koncertje, amin sajnos ott voltam: Ákos (VOLT).

Az év legolvasottabb Utolsó Éjjel-posztja: LGT koncertbeszámoló.

Ha ezek után még kedvetek van, lájkoljatok minket fb-n!

Élő zenében gazdag új évet kívánunk!

A posztban szereplő fotók a szerző felvételei.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr205709127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyurma6 2013.12.26. 21:26:54

Volt itt egy Marcus Miller is, meg Remember Shakti, ja és Lajkó Félix is.
Ok, hogy őket nem ismeritek, sebaj.

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2013.12.28. 12:01:09

@doggfather: ez már építőbb jellegű hozzászólás volt, köszi! :) A KRS One-t sajnálom, hogy kihagytam!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.30. 11:48:33

@mtomi: sajnálhatod is egy nagyon kellemes szabadtéri buli volt.
süti beállítások módosítása