Híres külföldi bandák számait játszó tribute-zenekarokra mindig lesz igény, és hazánk is kitermelt jó néhány ilyen csapatot, kezdve a Kiss Forever Bandtől az AB/CD-n át az Iron Maidnem-ig, melyek már külföldi közönség előtt is bizonyítottak. Bár a mezőnyben szép számmal vannak frappáns zenekarnevek, a legviccesebb nevű magyar tribute-banda díját nálam a Pearl Jam-számokat játszó ETUS nyeri nagy fölénnyel.

etus_jamres.jpg

Erről a négy betűről mindenkinek a Szomszédok sorozat irritáló főszereplője ugrik be, és ez itt sem a véletlen műve: a szüntelenül bölcselkedő és okoskodó Etus bizony az egyik részben a Pearl Jam Even Flow című klasszikusát hallgatva dicsőítette a kemény rockzenét, és egyszer még zenekaros pólót is viselt. Így aztán az ő nevét viseli a hazai Pearl Jam tribute-banda.

pj1res.jpg

Először novemberben láttam a Dürerben az Etust, akkor is igen jók voltak, és most pénteken is. Pedig a Pearl Jam olyan banda, amelynek énekese meghatározó karakter - és nem csak a hangi adottságait tekintve -, az Etus mégis el tudja érni, hogy az embernek ne legyen konstans hiányérzete, ez pedig igen nagy dolog. Szó sincs persze arról, hogy a seattle-i színtér összes korszakos grunge csapatát változatlan felállásban túlélő és a mai napig vállalható lemezeket összehozó Pearl Jam egy az egyben megidéződne egy Etus-koncerten, de nem is erről szólnak a tribute-bandák. Hanem arról, hogy az ember hiteles interpretálásban kapja vissza élőben kedvenc csapatai számait. Ezt pedig az Etus tagjai hibátlanul hozzák. Ráadásul anélkül, hogy a legnagyobb slágerek eljátszásával úsznák meg a dolgot: bár a novemberi koncerten elhangzott a Jeremy és az Even Flow, ezúttal ennyire emblematikus dalok nem voltak, de igazából nem is hiányoztak. Egyébként is, aki minden áron az Alive-ot akarja autentikusan hallani, az repüljön vissza jó húsz évet egy időgéppel és kapcsolja be az MTV-t. Az Etus ezúttal ehelyett olyan kiváló számokat játszott, mint a Do The Evolution, a No Way és a Brain Of J., és ezt a Dürer kistermében szép számmal összegyűlt húszon-harmincon túli közönség is hálásan fogadta.

pj2res.jpg

A koncert egyébként egy kisebb grunge-összejövetel, a Do The Evolution! Fesztivál része volt, ahol más magyar grunge-közeli csapatok is játszottak, közben pedig a nagyteremben további tribute-bandák nyomatták, nem is rosszul: a Faith No More-t játszó Faith No Man és a Linkin Park számait a tinikből álló közönségének előadó, kicsit fura hangú énekessel felálló Piknik Park is teljesen vállalható és élvezhető volt. De ez a rövid poszt most nem róluk szólt, hanem a remek Etusról.

A koncert után a backtage-ből ellopták az ETUS gitárjait, részletek a facebook-oldalukon.

Telefonos koncertfotóink a helyszínen készültek, a Szomszédok-képet pedig innen szedtük.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr415340222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása