2015 legjobb koncertjei

2015.12.28. 10:05

2011., 2012., 2013. és 2014. után idén is elkészült blogunk hiánypótló jellegű éves koncert toplistája, és ismét jelentős merítésből lehetett válogatni. (Bajcsináló Ákos Úrral nem számoltunk, mert féltünk véleményterrorista olvasóink haragjától.) Bár az eddigi TOP10-ről TOP20-ra bővítettük a mezőnyt, az erős felhozatal miatt igazán remek produkciók sem kerültek fel listánkra, kezdjük is az említésre méltó kimaradókkal! A magyar gitárossal felálló amerikai Five Finger Death Punch igen nehéz helyzetben volt a Nova Rockon tomboló vihar után, a rendelkezésükre álló fél órában mégis sikerült feléleszteniük az átázott közönséget. Fél óra alapján mégsem lehetett felkerülni az idei listánkra. Ahogy a Tankcsapda sem került fel, pedig mind a VOLT-on, mind a Strand Fesztiválon remek formában láttuk őket. Az Akela és az Amber Smith is emlékezetes születésnapi koncertet adott, a Népi Papa és a haverok éves fellépése is rendben volt, idén mégsem szerepelnek a toplistánkon. A Halott Pénz meglepő módon teljesen vállalható koncertprodukció lett 2015-re, de az még odébb van, hogy odaérjenek az Utolsó éjjel év végi listájára. De akkor kiknek sikerült?

Lássuk hát fordított sorrendben a koncerteken készült fotóink kíséretében!

20. Balthazar (A38, Budapest)
A Balthazar keserédes kamarapopja egyszer már elvarázsolt a Szigeten, majd számtalanszor a lemezeken, de most az A38-on csak félig sikerült a csoda. Mintha kicsit rutinból nyomták volna, vagy a félház miatt voltak csalódottak a máshol tömegek előtt játszó belgák, nem tudni. Önmagában zenei élménynek kiválóan megfelelt, de koncertélménynek csalódás volt ahhoz képest, hogy előzetesen a lista elejére vártuk. Azért így is itt a helye, hiszen unikális az egész.

20151125_balthazar.jpg
19. The Raveonettes (A38, Budapest)
"Hello, we are The Raveonettes" - amikor meghalljuk ezeket a szavakat a Raveonettes duó szőke gitáros-énekesnőjétől, akkor tudhatjuk, hogy a közönség fele szerelmes lesz egy órára, de a többiek is jól fognak szórakozni. Így volt ez az idei A38-os koncerten is, amely történetesen a Pe'ahi lemez bemutatója is volt egyben. Gitár- és torzítófüggönyök, éteri dallamok, fény és sötétség. Amikor nem baj a kiszámíthatóság.

20150124_raveonettes.jpg
18. Nyolcadikosok (MÜSZI, Budapest)
A tini punkrockban utazó debreceni Nyolcadikosok az Index összeállítása szerint az év 19. legjobb magyar lemezét hozták össze, szerintünk viszont a legjobbat, és a koncertlistánkon is eggyel előkelőbb helyen végeztek a szánalmas 19-nél. Budapesti bemutatkozásukra beírhatták a jelest az ellenőrzőbe, köszönet érte a Ten Years Before szervezőgárdájának!

20150507_nyolcadikosok.jpg
17. Ignite akusztik (A38, Budapest)
Az Ignite 2016-ra tervezi a nagy visszatérést 10 év után kiadott új lemezzel és erősebb koncertezéssel, de idén is volt egy nagy durranásuk a januári duplakoncerttel, melynek az akusztikus második fele igazi csemegét ígért. Igen, az Ignite slágerei jól megírt dalok, ezért zúzás nélküli egyszálgitárral vagy visszafogott hangszeres kísérettel is működnek. Semmi extra, csak csupa jó zene szimpatikus előadásban Téglás Zolitól és kaliforniai bandájától.

20150201_ignite.jpg
16. Buckshot & Smif N Wessun (G3, Budapest)
A CrazyStylez sok botrányos szervezése mellett valami csoda folytán összejött egy olyan, amely felvezetésében (előestés meet&greet a Telepen) és színpadi teljesítményben (másfél órás színpadi produkció) is megfelelt az elvárásainknak. Ez egy tényleg jól sikerült hiphop buli volt egy olyan legendával (Buckshot), akinek egyik becenevét (BDI Thug) még maga 2Pac aggatta rá a közös munka során. Zárójelek bezárva.

20151029_buckshot.jpg
15. H20 (A38, Budapest)
Amerikai hardcore-punk slágerek futószalagon: ez volt idén is a H2O, gyakorlatilag lemásolva a legutóbbi koncertjüket. Az egy számra jutó stage divingok számában csak listánk első helyezettje verte meg őket, de addig még olvasni (vagy görgetni) kell kicsit.

20151023_h2o.jpg
14. Slash (VOLT Fesztivál, Sopron és Budapest Sportaréna, Budapest)
Slash és kísérőzenekara, a Myles Kennedy vezette Conspirators mind a VOLT-on, mind novemberben az Arénában remek koncertet adott. Slash gitárjátékát nem lehet megunni, Myles Kennedy torkán és Todd Kerns basszusgitáros énekes teljesítményén sokadszor is meglepődtünk, viszont a setlist minősége némiképp elmaradt a két évvel ezelőttitől, így a TOP10-be ezúttal nem fért bele. Aki viszont most látta őket először, az még mindig keresheti az állát.

dsc05093_slash.jpg
13. Subscribe (Expresszó, Veszprém és Budapest Park, Budapest)
Ha valaki sokat tett a keményebb modern műfajok elfogadtatásáért itthon az elmúlt 15 évben, akkor az a Subscribe gárdája. A legkülönfélébb módokon fűszerezett zenéjükkel utat törtek a mindenkori középiskolás generáció szívébe, és a vége felé már egész jó dalokat is elkezdtek írni. Búcsúzóul nyomtak egy klubturnét februárban, akkor is ott voltunk Veszprémben, majd a Budapest Parkban tették le - egyelőre - a lantot augusztus végén. Mindkét alkalom csodálatos volt.

20150228_subscribe.jpg
12. House of Pain (Strand Fesztivál, Zamárdi)
Az alapvetően magyar előadókra specializálódott Strand Fesztivál egyik idei húzóneve a House of Pain volt, akiknek Jump Around című számára csak az nem bulizott még életében, aki Semjén Zsolttal közös háztartásban töltötte az elmúlt 25 évet. Everlast szólóban is gyakran ellátogat hozzánk country-blues alapú dalaival, de a House of Pain is járt pár éve Sopronban, akkor az év legjobb koncertjét adva. Az idei mezőny erősségét mutatja, hogy ezúttal ugyanaz a remek teljesítmény a 12. helyre volt csak elég, talán a nem túl értő petőfirádiós közönségen is múlott.

dsc05485_houseofpain.jpg
11. Motörhead (Nova Rock, Nickelsdorf)
Lemmy bácsit és csapatát a VOLT-on is el lehetett csípni, de nekünk a szintén közeli Nova Rock fesztiválon sikerült. "We are Motörhead and we're playing rock and roll." - ugye mondani sem kell, hogy ezek a szavak hitelesebb torokból nem is szólhattak volna. Az új lemez néhány száma mellett kőkemény best of műsort kapott a hálás közönség, és a hetvenet épp a napokban betöltött Lemmy mellett Mickey Dee ("the best drummer in the world") játékát is élmény volt hallgatni. Metálvillák a magasban! UPDATE: Lemmy 2015. december 28-án magyar idő szerint késő este elhunyt. Az ő első helye örök a rockzenében, nyugodjon békében!

20150614_motorhead.jpg
10. The Picturebooks (A38, Budapest)
A TOP10-be érve tovább sűrűsödik a mezőny, mégpedig az év egyik meglepetés élményével. A stoner minimálrockot játszó német duó, a Picturebooks koncertjére az előzenekar Dope Calypso lemezbemutatója miatt mentünk el. Ez is remek volt, de a Picturebooks az erőteljes egyszerűség jegyében elvitte a showt, nem csoda, hogy azóta is folyton turnéznak Európa-szerte.

20150527_picturebooks.jpg
9. Mötley Crüe (Nova Rock, Nickelsdorf)
A glam rock szép lassan kimegy a divatból, a Junkiesban is már csak Riki Church néz ki úgy, mint Axl Rose nagymamája. A Mötley búcsúturnéja államhatárunkat is érintette, és bár egyes kritikák szerint nem volt jó koncert, ezt teljességgel cáfolhatjuk. Igaz, hogy az érdeklődés nem volt maximális, de Nikki Sixxék odaadása igen, és kit érdekel Vince Neil énekhangjának minősége, amikor ő és nem más énekli a színpadon a Kickstart My Heartot?! Na ugye.

20150612_motley.jpg
8. Roxette (Budapest Sportaréna, Budapest)
A cukiságfaktort a 8. helyen ellőjük, de nem érdemtelenül! Májusi posztunkban hosszasan beszámoltunk arról, hogy miért volt a Roxette koncert igazán jó élmény a popzenére érzékenyek számára, így utólag sem lehetne egy betűt sem hozzátenni.

20150519_roxette.jpg
7. Morrissey (Millenáris Teátrum, Budapest)
Maradunk a popvonalon: Morrissey őszi koncertjéről szintén külön beszámoló került a blogra, és már akkor sejthető volt, hogy az év egyik legjobb koncertjét adta a különc idol. A hetedik legjobbat.

20151012_morrissey.jpg
6. Editors (Barba Negra, Budapest)
Az Editors az indie stlus másodvonalbeli bandái közé tartozik 10 évvel ezelőti indulása óta, de a mostani koncert után biztosak lehetünk benne, hogy élőben sok elsővonalas zenekart előznek a surranópályán. Tom Smith éneke olyan magabiztosan jó, hogy a közepesebb számokat is elviszi a hátán. Ráadásul itt a setlist fele vérbeli sláger volt: a Racing Rats, az All Sparks vagy a Munich még Csonka Pici előadásában sem lehetne rossz, nemhogy így. A Barba Negra továbbra sem lesz a kedvenc koncerthelyszínünk, de az Editors fellépése az egyik legjobb dolog, ami itt történhetett idén, és a nagyon vegyes összetételű közönség is imádta.

20151208_editors.jpg
5. Pianos Become The Teeth (Dürer Kert, Budapest)
Egy varázslatos koncert az egykoron poszt-hardcoreban nyomuló, de mára inkább sima alternatív rockként leírható amerikai zenekartól. A végtelenül személyes szövegek, a csodálatos, de kicsit depressziós dallamok kiválóan illettek az őszbe és a Dürer új termébe. Ilyen tökéletes énekhangot élőben talán csak Eddie Veddertől hallani, és ez elég sokmindent elárul, komolyan. Ha legalább háromnegyed ház lett volna vagy a jelenlévő közönség kicsivel odaadóbb, akkor ez a koncert simán dobogós, de így is az év legkellemesebb meglepetése és egyik legemlékezetesebb zenei élménye volt. A Keep You lemez mindenkinek kötelező - szigorúan sötétedés után!

20151010_pianos.jpg
4. Parkway Drive (VOLT Fesztivál, Sopron)
2013-as első helyezettünk idén sem tétlenkedett: nyár elején kihoztak egy szuperjó klipet (Vice Grip), végigturnézták a fesztiválszezont Európában, majd ősszel kijött az új album is, az Ire, mellyel februárban hozzánk is eljönnek. De nyáron is bizonyították, mire számíthatunk tőlük továbbra is: gyilkos dropok, elképesztő odaadás és szimpátia. Továbbra is állítjuk, hogy a napfény jobban áll az ausztrál szörfer hardcore-arcoknak, mint a Barba Negra sötét verme, ráadásul baromi jól is szóltak a soproni nagyszínpadon. A Parkway Drive-ot minden nyári fesztiválra!

dsc05125_parkwaydrive.jpg
3. Dog Eat Dog (Blue Hell, Budapest)
Magyarország soha fel nem növő gimnazistáinak kedvenc zenekara, a Dog Eat Dog májusban járt nálunk, és bár a Kék Yuk (jelenleg Blue Hell) továbbra is teljesen alkalmatlan rendesen szóló koncertek rendezésére, itt a banda és a közönség hozzáállása elvitte a bulit, és dobogóra repítette a még mindig szomszéd srác küllemű amerikai csapatot. No Fronts!

20150422_dogeatdog.jpg
2. Metallica (Rock In Vienna, Bécs)
Egy jól szóló szabadtéri Metallica koncert, amin nem játsszák el a Nothing Else Matterst, az alapból dobogós lenne, de a Rock In Vienna kiváló adottságai és a klubkoncertes színpadkép tovább emelték az élményt. (Az osztrák fesztiválokról ebben a nyári posztunkban olvashattok bővebben.) No Remorse!

dsc04834_metallica.jpg
1. Bane (Dürer Kert, Budapest)
"This stage is your stage, this mic is your mic" - kezdte Aaron Bedard az első szám előtt, és így is lett. Aki ott volt, annak nem kérdés, hogy az amerikai hardcore-legenda Bane az év koncertjét adta. Különleges alkalmat adott a shownak, hogy a banda búcsúturnéjának utolsó európai állomását Budapestre hozták, és ennek örömére a szervezők egy komplett minifesztivált szerveztek a Dürer Kertbe. A banda és a magyar rajongók viszonyáról ez a csöppet szentimentális rövidfilm remekül megemlékezik, a koncert hangulatához elég megnézni belőle az utolsó 5 percet: röpködtek a végtagok és a krokodilok! A hardcore Oravecz Nórái tényleg szépen búcsúztak Budapesttől, Magyarországtól és Európától.

20151213_bane.jpg
Ahogy mi is búcsúzunk 2015-től, jövőre folytatjuk, maradjatok velünk a Facebook oldalunkon is, BÚÉK!

Fotók: Utolsó éjjel blog


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr508200334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása