Fesztiválozz Ausztriában!

2015.06.15. 20:04

Ausztria igazán belehúzott a zenei fesztiválok terén! A június végi eklektikus Donauinselfest leginkább az osztrák közönséget célozza meg, de a határmenti Novarock és az új Rock In Vienna nemzetközileg is versenyképes programot kínál. Ez utóbbi két rendezvény idei kiadásán már túl vagyunk, lássuk a tapasztalatokat!

image1.JPG

A Rock In Vienna egy igazi belvárosi fesztivál, és mivel ez a trend is egyre inkább kezd kialakulni Nyugat-európában (ld. még Rockavaria), a Sziget Fesztivál ezt a kuriozitását, sokat hangoztatott versenyelőnyét is kezdi elveszteni. Azzal a különbséggel, hogy holott a Rock In Viennán is van sátrazási lehetőség, itt mégis minden a zenéről szól, nem pedig a holland turisták olcsó szórakoztatásáról.

11429641_10206487156515822_6715524985865934504_o.jpg

Pedig a kulissza sem utolsó: a helyszínként szolgáló Donauinsel inkább Margitsziget, mint Hajógyári, a pestinél tisztább Duna strandolásra is alkalmas, miközben két, egymás mellett elhelyezett színpadon folyamatosan szól a zene. De nem ám úgy, ahogy megszoktuk, hanem úgy, hogy egyszerre csak az egyiken folyik a produkció, ami alatt a másikon áthangszerelnek, így megállás nélkül mennek a koncertek, várakozási idő nincs, átsétálni pedig nem is kell, mert a két színpad ugyanarra a rétre néz. Ez így önmagában még nem lenne extra, ha nem tekintenénk a programkínálatot, amivel egyetlen magyar fesztivál sem képes versenyezni: az első nap az A Day To Remember, a Faith No More és a Metallica voltak a húzónevek, a másodikon az Incubus és a Muse, a harmadikon meg a Heaven Shall Burn, az Airbourne, a Limp Bizkit és a Kiss. És mindez további bandákkal kiegészülve megállás nélkül, teljesen kulturáltan, jó hangminőségben, elérhető áron.

A Faith No More sokak számára még mindig A Zenekar, és ennek megfelelően mindig esemény, ha beléjük fut az ember. Az új lemezük sem kellemetlen, de a régi slágerek nyilvánvalóan jobban megmozgatták a Rock In Vienna közönségét. Az egyetlen fura dolog számomra az volt, hogy még mindig a 3 éve a VOLT-on már látott "fehér ravatal" színpadképpel nyomultak, ami már akkor is csak mérsékelten volt eredeti vagy cool, most már kifejezetten gáznak éreztem. A lederhosét öltött Mike Patton viszont még mindig nagy király, amikor kiereszti a hangját a monumentális gitár- és szintiszőnyegek alatt.

11427383_10206487158475871_4604252703944996281_o.jpg

 A tavalyi bécsi Metallica után joggal volt hiányérzetem, idén viszont ismét egy hibátlan koncertet láthattam tőlük. A minimál színpadkép mellett sokat segített az is, hogy a Metallica Club több mint 100 szerencsés tagja a színpadon őrjönghette végig a showt, ezáltal valami érdekes tétnélküliség és klubkoncert-jelleg hatotta át a produkciót, ami igen jót tett neki. Meg a változatos setlist is, ráadásul Nothing Else Matters nélkül. James egyre fiatalabb, és Lars játéka is egyre kevésbé zavaró tényező. Őrület!

11222380_10206487162075961_3571086901257105372_o.jpg

A Novarock fesztiválról korábban vegyes élményeink voltak. Egyrészt ott láttam életem legjobb Metallica koncertjét, másrészt megdöbbentett az a kosz és igénytelenség, amivel ott találkoztam - évekkel ezelőtt. Mert mára már a Novarock is tisztábbá, rendezettebbé és logikusabbá vált. (Mondhatnám igényesebbnek is, de az a Balaton Soundra engedne nem kívánt asszociációt.) De így is fejlődtek, a vidámpark-elem is bővült, de még mindig nem a vurstli a lényeg. Szóval ami most van: a szélerőművek okozta óriási hangulat a végtelen réteken, a világ legjobb fesztiválsoundja és hangereje, annyi italmérés, hogy 1 percnél tovább sehol nem kell sorba állni, annyi és annyiféle WC, mint a Szigeten (és magyar ToiToi-ok is az angolvécék mellett), továbbá végre logikus helyszínrajz, aminek köszönhetően már nem kell órákat gyalogolni a két színpad között.

res20150612_192951.jpg

Emellett szintén olyan program, amivel itthon nem versenyezhet senki: 3 nap alatt Parkway Drive, Guano Apes, Mötley Crüe, Beatsteaks, In Flames, Die Toten Hosen, Five Finger Death Punch, Motörhead, Slipknot és persze a megaprosztó Scooter. Hogy ezek már majdnem mind jártak nálunk is? Hát 3 napon belül biztos nem. Bónusz: a Novarockon még van magyar térerő, és autópályán időben közelebb van Pesthez, mint Sopron. 

res20150614_192910.jpg

A Parkway Drive koncertjei mindig hibátlanok, ezúttal is így volt, és az új szám, a Vice Grip élőben is hasít.

res20150612_181435.jpg

A Guano Apes pár éve nálunk kvázi félplaybackkel próbálkozott, de egy fesztiválon nem kísérletezhettek ilyesmivel. Ehelyett energikus, szuper koncertet kaptunk, Sandra Nasic pedig hangjával és küllemében is korabeli önmagát idézte.

res20150612_190627.jpg

A Mötley Crüe egy óriási legenda, és bár zeneileg teljesen rágógumi, Nikki Sixx, Tommy Lee és Vince Neil maga a történelem, mégpedig kortársaikat meghazudtoló kondiban lévő történelem. Tommy Lee olyan, mint egy metronóm, Nikki meg maga az ördög. Igazán jó hangulatú koncertet adtak, ráadásul ez a búcsúturnéjuk, szóval aki most lemaradt, az már csak messzebb nézelődhet.

res20150612_223910.jpg

Az amerikai Five Finger Death Punch arról híres itthon, hogy egyik gitárosa, Báthory Zoltán nem annyira amerikai származású. De most már arról is híres lehet, hogy a hatalmas vasárnapi vihar utáni elázás okozta késéssel kezdve is hatalmas hangulatot tudnak teremteni döngölős metáljukkal. És emellett olyan cukik, hogy akár Five Finger Pussycats is lehetne a nevük. Joggal lesznek egyre híresebbek, majd meglátjátok!

res20150614_202347.jpg

A Motörhead is legenda, de Lemmy Kilmister már a legendáknak is a keresztapja. És ahogy a bemutatásnál is elhangzott, náluk játszik a világ legjobb dobosa, hehe. Amúgy tényleg. Zeneileg hibátlan teljesítményt mutattak, nagyon király dobszólóval, csak az volt mókás, ahogy Lemmy erőtlen nagypapahangon beszélt. Valóban úgy hangzott a beszéde, mint egy fogatlan bácsié, ekként az énekhangja sem volt az igazi, de a hangulat és a hitelesség az volt, rég láttam ennyi szigorú metálvillát fesztiválközönségben!

res20150614_213557.jpg

És akkor mi is a konklúzió? Ha valaki valóban zenei fesztiválra akar menni, akkor ne álljon meg az országhatáron. Igen, van Barcelona meg Szlovákia, sőt Szerbia is, de talán az osztrák fesztiválok a legkézenfekvőbbek, ahogy hűtőgépért is oda indult a magyar, amikor tehette.

res20150612_210050.jpg

Osztrák fesztiválok PRO:
- a hazaival össze nem mérhető zenei felhozatal
- koncertek a középpontban, nem a vurstlin van a hangsúly
- elérhető, a vidéki desztinációknál nem számottevően nagyobb távolság
- minden koncert jól szól, a hangzás nem esetleges vagy rossz
- a parkolás jól megoldható (még Bécsben sem lehetetlen küldetés)
- össze lehet futni magyarokkal (a Szigeten egyre kevésbé)
- nincsenek holland turisták.

Osztrák fesztiválok KONTRA:
- a napijegyek drágábbak, mint itthon (a bérlet fajlagosan hasonló árban van)
- az ételek és italok jóval drágábbak, mint itthon (sör vagy üdítő egységesen 4,5-5 euró)
- a lejutás is drágább (benzin, matrica)
- nincsenek holland turisták.

res20150612_203150.jpg

Disclaimer: a szerző jár magyar fesztiválokra is, a VOLT első két napjának hangulatát szereti is nagyon, de amikor épp a zene érdekli, és nem a holland bevándorlók (akik elveszik a magyarok csajait) vagy Ákos és a Wellhello, akkor nyugat felé veszi az irányt. A fotókat meg a blog lőtte. Sziasztok!


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr1007545730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása