A legjobb koncertek 2014-ben

2014.12.29. 14:44

Újra itt az év vége, így 2011, 2012 és 2013 után ismét elkészült az Utolsó éjjel év végi szubjektív koncert toplistája. Szerencsére idén is bőven volt miből meríteni!

Íme tehát a 2014-es TOP 10 a legjobb felé haladva:

10. Arctic Monkeys (VOLT) - beszámolónk itt!
Sokak előzetes csodavárását árazza be ez a 10. hely, és a listán való szereplés is inkább a koncert aktualitásának és jelentőségének szól, mint annak, amilyen valójában volt. Mégis bármikor megnézném őket újra.

utDSC03239-crac.jpg
9. Jimmy Eat World (Sziget)
Emlékeztek még arra a bandára, amelyik már akkor emo volt, amikor a műfaj a jelenlegi formájában még nem is létezett, és még nem lánynak kinéző fiúk játszották szarul? Arra a bandára, amely ha csak a The Middle c. számot írta volna meg, akkor is elmentem volna első hazai koncertjükre? De szerencsére nem csak azt írta meg, és olyan best of műsort nyomtak le a Szigeten, hogy örömmel mentem fizetni utána a merch pulthoz.

jimmyeatworld.jpg
8. A Day To Remember (Sziget)

Ismét egy hazai elsőző, ráadásul egy igen aktuális csapat a metalcore szcénából. Ezzel együtt is meglepett, milyen sokan voltak rájuk kíváncsiak egy hétköznap délutáni időpontban a rossz elhelyezésű és rossz hangzású A38 sátorban, felejthetetlenné téve a lelkes amerikai banda magyarországi debütálását.

adaytoremember.jpg
7. Iron Maiden (Budapest Sportaréna)
- beszámolónk itt!
Ez egy etalon koncert volt, amit a közönség tett igazán naggyá: a hátsó sorokban is teli torokból üvöltött szövegek, főként a korai slágerekből álló setlist - na meg Eddie. Semmi nem hiányzott, csak egy szabadnap másnapra.

res20140603_210629.jpg
6. Hiperkarma (Expresszó, Veszprém)
- beszámolónk itt!
Egy hangulatos klubkoncertnél kevés jobb dolgot lehet elképzelni, legfeljebb egy hangulatos vidéki klubkoncertet. Ha pedig a korszakos jelentőségű Hiperkarma tökéletes visszatéréséről van szó, akkor az nehezen überelhető. 

ue20141024_235009.jpg
5. Parkway Drive / Heaven Shall Burn (Barba Negra Music Club)

A metalcore műfaj jelenlegi legjobb bandája látogatott el hozzánk már hetedik alkalommal, ezúttal decemberben az ilyenkor napfényes Ausztráliából, és felfokozott várakozásainknak megfelelően nyújtott kiválót a hasonlóan jól muzsikáló német Heaven Shall Burn felvezetése után. A Parkway Drive-nak köszönhettem tavaly az év legjobb koncertjét, idén meg életem legdrágább zenekari pólóját. Jövőre újra a VOLT-on zenélnek, és mivel még mindig a napfény áll a legjobban nekik, mindenkinek ott a helye!

pwdrive.jpg
4. Beach Boys (Budapest Sportaréna)
- beszámolónk itt!
A napfény nekik is jól áll - már több mint 50 éve. Megfogyva bár, de törve nem, Amerika Bandája végre hazánkban is bemutatkozott. Igazán profi, de egyáltalán nem lélektelen múltidézésben és szórakoztatásban volt részünk, ezekre a számokra 2014-ben is érdemes építeni. Egy életre szóló emlék volt annak a pár ezer embernek, aki nem dőlt be a fanyalgó beharangozóknak.

resize_of_dsc04042.JPG
3. HIM (Budapest Park)

Minden évben van egy olyan koncert a listánkon, amely igazi meglepetés, amelyre komolyabb várakozások nélkül megyünk, majd virágos kerttel szívünkben távoztunk. (Kozsó még nem szerepelt nálunk, hátha egyszer...) Idén a HIM volt ez. Love metal minden mennyiségben, nyálfaktor nélküli előadással, jó hangzással, és nem a Join Me-re kihegyezett dalsorrenddel. Fantasztikus volt!

him.jpg
2. Pokolgép / Omen (Pecsa Szabadtér)
- beszámolónk itt!
Eurowoodstock-fíling a PeCsa már önmagában nosztalgikus szabadtéri színpadán. Régi nyarak emléke, régi zenék emléke, öreg metál nem vén metál, igazi rockünnep a Pokolgép 30. születésnapjára. Magyar legendák a dobogó második fokán!

res2014-06-07 21.23.jpg
1. Pearl Jam (Stadthalle, Bécs)
- beszámolónk itt!
Ha valami nem volt kérdés, az a Pearl Jam első helye az idei listán. Nem csak azért, mert nem könnyű elcsípni őket Európa hozzánk közelebbi felén, hanem azért is, mert olyan magabiztos és őszinte produkciót láthattunk Eddie Veddertől és társaitól, hogy ehhez a zenei élményhez idén semmi más nem volt fogható.

utDSC03080-crac.jpg
Különdíjas, egyben az év magyar debütálása:
A Haunebu és a Kollaps tagjaiból összeállt, garage rockot játszó Dope Calypso koncertje a 40 fokra hevült Beat On The Brat-ben igazán jó és fülledt nyári élmény volt a Rakéta Fesztivál keretei között. Aztán ősszel kihozták az év legjobb hazai albumát, melyet érdemes meghallgatni élőben is.

dope_1.jpg
Ami még nagyon jó volt, de a TOP 10-be most nem fért be:
Metallica
(Bécs) - a fura körítés miatt most nem lett toplistás a világ legjobb bandájának koncertje, beszámolónk ittEverlast (Budapest Park) - az eső kicsit elmosta, de jó volt, Limp Bizkit (Budapest Park) - beszámolónk itt, Blink-182 (Sziget) - Travis Barkert hallgatni élőben? Priceless!, Bob Dylan (Bécs) - beszámolónk itt, Népi Papa és a Haverok (Kuplung) - beszámolónk itt, Akela farkasnap (Club202) - pont mint tavaly, csak Bolhacirkusszal, INVSN (A38) - így kell tökéletesen előadni a semmi extrát, The Idoru búcsúkoncert (Dürer) - beszámolónk ittPunnany Massif (Káli kapocs, Mindszentkálla) - szövegileg továbbra is közhelygyűjtemény, de a Káli medencei környezetben a zene betalált.

Ami tuti jó lehetett, de sajnos nem voltam ott:
Peter Gabriel (Budapest Sportaréna), Manic Street Preachers (Sziget), Cannibal Corpse (Club202).

Az év legolvasottabb Utolsó Éjjel-posztja: Iron Maiden koncertbeszámoló.

Az év bűnös élvezete: Acceleration 2014. (Hungaroring) - David Hasselhoff és barátai félplayback showját képtelen voltam nem élvezni.

Ha ezek után még kedvetek van, lájkoljátok a blogot fb-n!

Élő zenében gazdag új évet mindenkinek!

A posztban szereplő fotók a szerző felvételei.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr207012801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2014.12.30. 13:59:11

Ákost kihagyni erről a listáról... Nem is értem.

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2014.12.30. 14:12:14

@Sütemény1975: A tavalyiban szerepelt. Nem is akárhol :D
süti beállítások módosítása