Ismét eljött az évenkénti látogatás ideje Mészáros Gábor csokoládé-készítő üzemébe, azaz a Chocome-be, ahol most ősszel az új üzem megépülését ünnepelhettünk. Amig az első alkalommal kicsit feljebb mentünk, tavaly már a Kisgömb – Szent László sarkán lévő bemutatóteremben nézelődtünk, most pedig emögé lett felhúzva egy fullos kis épület.

2012-10-25 20.09.53

Belépve az udvarba nem voltam benne biztos, hogy jó helyre érkeztünk-e, mivel vörös szőnyeg és fáklyák fogadtak, majd jobbra egy hatalmas lila kapu, melyet ha egy méterrel magasabbra építenek, szerintem még a repülőket is megtévesztette volna, hogy itt kell-e leszállni. Szerencsére hamar realizáltuk, hogy jó helyre érkeztünk, amikor megláttuk a csokikat, valamint T. Gábort is, úgyhogy gyorsan becsatlakoztunk a menetbe, mely éppen a gyáron haladt keresztül.2012-10-25 19.26.17

Odabent Gábor (M) kicsit beszélt az Ebedli Gyula által összehozott belső látványvilágról, hogy miért lila minden (mert a kakaóbab original formájában pont ugyanilyen színű); valamint megnézhettük az új csokoládéöntőformát is. A régi ugye egy default Callebaut volt, de miután mások is úgy gondolták, hogy pokolba az egyediséggel, nekik is pont ugyanilyen kell, Gábor ismét szintet lépett, és terveztetett egyet saját magának, kilépve a régi dizájnból – szerintünk nagyon állat lett.

2012-10-25 19.30.04

Belépve a gyártórész első felébe érkeztünk, ahol a temperálás (a csokoládépasztillák felmelegítése a megfelelő hőmérsékletre) zajlik. Sajnos már itt sem voltak meg azok a gépek, melyeket két éve láthattunk, de helyette egy illetve két generációval újabbak is voltak, melyek ugyan még nem tudják maguktól megcsinálni a csokoládét, de eléggé közel állnak hozzá. Az egyikben még kézzel kell kitölteni, illetve a rázópadon kiszedni belőle a buborékokat, de az újabb például ennél is többet tud.

2012-10-25 19.23.02

Körben a fal mellett ott sorakoznak a gránitpultok, rajtuk a jól ismert sok-sok feltét, és ha minden megvan, a szintén új hűtőkamrákba mehetnek is be a kész táblák, ahol még arra is elegendő figyelmet fordítottak, hogy a hideg levegő kellőképpen át tudja járni a rekeszeket, így biztosítva a megfelelő sebességű lehűlést. Egyszerűen nagyon durva volt ezt így látni, hogy ennyi mindenre ekkora figyelmet fordítottak, és nyilván ugyan saját tapasztalatból, de mindenben a tökéletességre törekednek. Ja, és majdnem elfelejtettem, voltak buborék alakú színes matricák is az ajtókon, amit még aznap éjjel tettek fel.

2012-10-25 19.44.01

A másik oldalon lehet kiszedni a csokikat a hűtőből, ha kész vannak, és itt történik a csomagolás is. Érdekesség, hogy kb 1,2-szeres szorzóval kell számítani, ha az elkészült csokoládék mennyiségét nézzük, tehát ennyi emberrel kell több a csomagoláshoz. Az arányokat tekintve én kicsit meglepődtem, mivel 50% az étcsoki alapú Chocome, 30 a tej, és 20 a fehér.

2012-10-25 19.47.04

2012-10-25 19.47.11

A látogatás végén visszatértünk az udvarba, ahol kezdődhetett a dőzsölés, első körben a karácsonyi kollekcióba tartozó kilencféle csokoládé végigkóstolása, ahol nekem a személyes kedvencem a sós-csokipasztillás-pekándiós angol karamell-wannabe változat lett, iszonyat jól passzoltak az ízek. A különböző csokoládékhoz pedig pálinkákat és borokat tudtunk kóstolni, sőt, még Big Daddy házipálinkájából is akadt egy kis kóstoló.

2012-10-25 19.56.33

Gábor (M) eléggé szerteszét rohangászós volt, de azért szerencsére sikerült pár szóban személyesen is gratulálni, úgyhogy ezúton is szeretnénk elismerésünket kifejezni, hogy immár 15 ember dolgozik nap mint nap a csokoládékon, anno két éve pedig még ő egyedül volt az, aki reggeltől estig készítette őket a műhelyben, valamint a nemzetközi sikert is jóval távolabbra datálta, mint az végül bekövetkezett. Komolyan mondom, már kíváncsi vagyok arra, hogy fél-egy év múlva mi lesz a következő állomás, mert ha így folytatódik tovább a sztori – és miért ne tenné – akkor bizony a siker továbbra is borítékolható.

2012-10-25 20.51.48

Ezúton is köszönjük a meghívást, és a finom csokoládékat, a remek borokkal és pálinkákkal mind a Chocome-nek, mint a Lucullus BT-nek.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr304875496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.05.15. 19:52:08

Már ti is ezt a szart myomjátok? Nem etettek még rendes csokit?

mitmiért? 2013.05.21. 18:45:10

Ezzel a bloggal semmi bajom jók a posztok, de sajnálom hogy beveszik ezt a maszlagot. A kérdésre válaszolva; én igen, sok jo csokit eszem, ezért szólok hogy tessék körülnézni hogy milyen egy rendes csoki. Ez s chocome 99% marketing. Legutóbbi gasztrofesztivalon a Millenaris parkban, az egyetlen csokis cég volt, amelynek pultja elott egy árva lelket nem láttam míg a többinél tolongtak. A Lucullus-sál van valami üzleti szponzori kapcsolatuk azert nyomják , amivel elvi baj nincs, csak nem tüntetik fel, amikor írnak róluk.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.05.25. 13:53:26

@mitmiért?: kíváncsi lennék a szerinted "rendes" csokik mennyire népszerűek Spanyolországban, Angliában, Ausztráliában, meg az USA-ban... de nyilván azok is hülyék, hogy ez kell nekik... :)
a csoki meg baromi jó, én még semmi kivetnivalót nem találtam benne, ellenben másolata, na az jó sok van csak sajnos sem ízben, sem külalakban meg sem közelítik...
süti beállítások módosítása