Az egy héttel ezelőtti előrejelzésem sajnos nem jött be, mentségemre legyen mondva három tény. 1 - senki sem akart azóta elemzőnek szerződtetni, 2 - az indokaim, melyeket leírtam, állnak, de erről bővebb infók valószínűleg az MWC-n lesznek, 3 - ezt aztán kurvára nem várt esemény volt. Pontosabban nézve: nem volt az, ha az ember egy álomvilágban él. Mint Balotelli.

De, mint most is kiderült, mi halandók nem ott élünk, és így simán megtörténhetett az, hogy Mr. Elo-Elo-Elo-P-P eljön az MS-től, majd fél év múlva visszaviszi a boltot Steve Ballmernek, akit szerintem csak néhány hajszál választott el az őrült ugrálástól, és az üvöltözéstől újfent. A trójai faló is hasonlóképpen nézett ki anno, mert lássuk be, ez az üzlet a Microsoftnak egy akkora deal, amilyet sokat nem lehet szerezni az életben. A WP7 elég alacsony szinten áll még mindig, erre a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója jön, feladja a saját operációs rendszerét a high-end piacon, és ha nem is azt mondom, hogy egy OEM-beszállítóvá fokozza magát, de mindenképp beáll hardveresen a MS szekerébe; hát ez mi, ha nem egy kurva nagy győzelem?

Felmerülhet a kérdés, hogy a Nokiának mi a jó ebben? Egyrészt a Symbian offolása a smartphone piacon, ez nem is hülyeség, mivel mint már korábban is említettem, ez a rendszer nem erre lett kitalálva, és iszonyat elmaradott (persze ezt már korábban is meg lehetett volna csinálni...). A Meego is megy a kukába, persze a mese megvan, hogy majd lesz valami, és így tovább, de egyrészt az N9-nek is mi a tök értelme lenne, másrészt meg még a legjobb esetben is kapunk majd valami olyat, mint az N900 volt (éles tesztkészülék kábé). Talán abban bízhatunk, hogy az Intel (ugye a Meego project másik fele) majd viszi tovább a dolgot, de innentől azért eléggé necces a dolog.

Minden azon múlik persze, hogy milyen gyorsan fognak jönni az új telefonok, mert erről még egy szó sem volt, csak sumákolás, és persze, hogy milyen környezet lesz hozzá (sanszos, hogy OVI kuka, QT kuka ezáltal, a smartphone részen legalábbis, és nem kell részleteznem, hogy ez is milyen szomorú a korábbiak fényében). Ja de, a nagy eladások 2012-ben kezdődhetnek meg. Mivan??

Annak azért örülök, hogy nem álltunk be az Androidos gyártók sorába (még mindig azt mondom, hogy ott még nagyobb bukta lett volna, mert egyszerűen állva hagytak volna minket még inkább), de hogy ez mennyivel viszi előrébb a szekeret, azt még nem tudni. A hurráoptimisták boldogok, hogy két mekkora cég, de jó lesz, a Microsoft is húdejó Windows meg anyámkínja, de én most inkább a Nokia szempontjából lennék kíváncsi a dolgokra. Az egy dolog, hogy (remélhetőleg) kihúzzák ezzel a céget a bajból (bár az együttműködősdi módja még mindig nagyon nem tetszik nekem), de hogy ezzel kispályára is lett küldve, az is ziher. Többet nem is írok most erről: meglátjuk milyen készülékek jönnek, aztán okosabbak leszünk.

Update: megvolt a Nokia MWC-s beszéde, ami kiderült:

  • idén még nem lesz WP7-es Nokia nagy valószínűséggel
  • az S^3 marad (még jó, különben idén nem lenne több okostelefonunk?), és kap új GUI-t
  • állítólag a Meego mégsem annyira kuka, a WP7 csak 3-4 évre szól (na ez az amit erősen kétlek)


Disclaimer: a szerző a Nokia SAS-nál dolgozik (bár ha az ilyen írások eljutnak Finnországba, vagy már inkább az USA-ba, akkor lehet nem sokáig), és még nem tudja, hogy most mi lesz.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr132656454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása