"Atomot nekik. Atomot a rohadékoknak" - Independence Day

Sokáig bevallom nem is tudtam, micsoda létesítmények vannak a város felett, de nemrég, a május havi cserkészprogramon erre is fény derült. Egészen pontosan a KFKI atomenergiai kutatóintézetébe tettünk egy kirándulást, mely jelen pillanatban a megszűnt 90-es busznak emléket állító 21-es végállomásánál található (másnéven Csillebércen). Áthaladva a beléptetőkapun, és a feltételezhető elektromos védelemmel megerősített kerítésen, egy más világba kerülünk.

Odabenn egy óriási zöld területtel megtámogatott kutatóközpont található, jó levegő, elszórt épületek, baromi nagy torony, dupla víztározó... mivan? Elérve a 19-es épülethez, már várnak minket, az őrnek ugyan nincs még számítógépe sem (hogy unatkozhat egész nap), ellenben van egy óriási kulccsomója, és a bejutás fölött való uralkodása. Szerencsére már várnak minket, úgyhogy beérkezve máris megkezdődik az előadás. Most kérek elnézést, még az elején, noha igyekszem szakirányú cikkek olvasgatásával a tudásomat egy felsőbb szintre hozni, ez nem mindig sikerül, így az ott elhangzottakból nem túl sokat tudok pontosan visszaadni - amúgy is, menjetek el, nézzétek meg, azt hiszem minden második pénteken van erre lehetőség.

Szóval a KFKI Csillék és Bércek bázisán egy kutatóreaktor működik, ez más mint a tanreaktor (ami a BME-n van, és meg lehet fogdosni a maghasadást), és szintén más, mint ami Pakson van (na ott meg a maghasadás fogdos meg téged). Itt van egy 10 MW-s reaktor (tudna jobban is menni, csak leszabályozták) az ötvenes évek végéről, és ennek hoztak létre különböző gyorsító-lassító-mindenféletrükkötcsináló kimeneteket, mely végén a kutatók el tudják végezni a kísérleteket, majd azok elemzése (mely akár hetekig eltarthat) után levonhatják a megfelelő konzekvenciákat.

Mindezt lent tudtuk meg az előtérben, ahol volt is kiállítva néhány régi darab (nem mertem megkérdezni, hogy mennyiért eladóak), majd továbbhaladtunk fölfelé, és egy szinttel magasabban beléptünk a központi irányítóba. Itt három operátor gyanakvó figyelmének a kereszttüzében tudtuk meg, hogy ha bármi para van, az először ide fut be. Az egész reaktor iszonyatosan le van védve, szóval okunk az aggodalomra továbbra sincs. Minden egyes részegységre külön, sokcsatornás berendezések vannak (pl. három csatorna, az első kettő ha szimultán bekapcsol, csak akkor jelez a harmadik, de ezek mind külön vannak kötve, szóval nem egymást gerjesztik), de a vízellátás is érdekes.

Ugye a legfontosabb, ha kitör a káosz, hogy a sugárzó részek víz alatt legyenek, mivel onnan sokkal könnyebb a szennyezett részecskéket kiszűrni, mint a levegőből (ha utóbbi történne, akkor sincs nagy gáz, mert a fentebb említett toronyba van bevezetve, az pedig olyan magasra felviszi, ezáltal gyengíti és szétszórja, így mire visszaér, már nem okoz annyi gondot). Ebből a gondolatból kiindulva a hűtés a legfontosabb, és a víztároló kamrák fizikai elven működnek, tehát ha a reaktorban valamiért csökken a víznyomás, akkor rögtön a helyükre lép ez. Ha mindenhol befuccsolna a működés, akkor sem rémülünk meg, mivel a városi vízellátásra is rá tudnak kapcsolódni, de ha Godzilla már ott is elkezdett rombolni, akkor a telep túloldalán van egy nagy medence, amivel közvetlen kapcsolatban vannak, és akkor a pumpa onnan röffenti ide a vizet.

Persze minden óvatosság ellenére megeshetnek kisebb problémák, de a ma ottlévők közül csak nagyon kevesen emlékeznek ilyenre, és azok is főleg abból adódtak, hogy a ruhán bújt meg a sugárzás, és az vándorolt így egy kicsit. Mindemellett az egységnek a 2020-as évekig van engedélye, de nagy valószínűséggel ez meghosszabbítható - már ha érdemes, hiszen például mostanában épült egy sokkal modernebb, hasonló témájú intézet Budaörsön, ami a kutatásoknak jóval kedvezőbb feltételeket tud biztosítani.

Miután ezzel is megvoltunk, mentünk megnézni a reaktort, melyről egy videó található lentebb. A zúgó hang a szellőzés, mivel maga a monstrum nem ment, azt hiszem tíz napig fut egyfolytában, az előző hét kedden, vagy szerdán kapcsolták be, így aznap reggel tért pihenőre.

Ezek után odabenn már meg is voltunk, de odakint még volt egy két látnivaló (csak itt már biztonsági okokból nem lehetett fényképezni). Először is megnéztük közelből a víztározót, majd a használt fűtőelemeket tároló részt is, sajnos csak kívülről. Itt megtudtuk azt is, hogy csak 60-70% tud első körben hasznosulni, éppen ezért nem dobják ki a fűtőelemeket lomtalanításkor (pedig tezsvíírem, há' mennyit ííírhet ááz), hanem hazaszállítják Szovjetu Oroszországba, és ott kiszedik a maradékot belőle. Amikor a reaktorból átszállítják ezen elemeket, akkor pedig a legmagasabb szintű kíséret jár a dolognak, rendőrség, katasztrófavédelem, atyaúristen, pedig aztán igazán nincs nagy táv a kettő között.

Itt már különböző akciófilmbe illő jeleneteket vízionáltunk, atommeghajtású helikopterrel, ami egy bazi nagy mágnessel fogja, és felemeli a cuccot, persze mellette ott van egy másik helikopter, aki meg az atomhelikopterhez szükséges reaktort szállítja... szóval voltak gondolatok, na. Ezek után hazairányoztuk magunkat, én megittam két búzasört, majd szabadságom második felének nyugodt tudatában álomba szenderültem.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr622908980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása