Source Code

2011.05.09. 09:37

Nehéz lenne elfelejteni a tavalyelőtti évvége egyik legjobb filmjét, a Moont (amit amúgy szerintem baromi sok ember nem is látott, mondván, hogy inkább legyen a Herripotter, meg a vámpírok, meg anyám tudja mit adtak akkor még), pedig egy egészen zseniálishoz közelítő film volt, gyorsan be is rakom a zenéjét. Szóval Duncan Jones ott bemutatkozott (meg számomra Sam Rockwell is), és most megérkezett a következő alkotása a rendezőnek, ráadásul már a trailerek szintjén megkapó koncepcióval.

Vagy csak a trailer szintjén működik az egész egyáltalán? Röviden: a sztori alapja az, hogy a főszereplő Jake Gyllenhaal egy katonát játszik, akit a forráskód nevű program segítségével vissza tudnak helyezni egy vonatkatasztrófába, ahol nyolc perce van, hogy kiderítse, ki robbantotta fel a vonatot. A történet egésze ekörül a nyolc percek ismétlődése körül forog (itt sajnálom, hogy nem láttam az Idétlen Időkig című filmet), majd alakul át egy kicsit másfelé mutató sztoriba. Vannak még szereplők rajta kívül, a vele szemben ülő csaj, a projektben a kapcsolattartó csaj, meg annak a főnöke, de ezek annyira kiszámítható figurák, hogy túl sok szót sem érdemes rájuk vesztegetni.

A történet sajnos nem használja ki azt a potenciált, ami benne lenne, azt ugyan hozza, amit elvárunk, de ez messze kevés. Mindazok bizony megtörténnek az ismétlődések folyamán, melyekre mindenki gondol, sőt, lelövöm azt is SPOILER! SPOILER!, hogy valamennyire happy end is lesz, habár minden a múltban játszódik, így semmi sem változtatható meg. Vagy mégis? Sajnos belekerültünk ismét egy olyan időutazósdi paradoxonba, ami a Terminátoroknál nem zavart (mert azokat imádtam, és igen, a 3-at is, bárki bármit is mond), de itt sajnos olyan illogikus csavarok vannak, melyeket baromira nem értek. Erre tetéz rá a vége, ami először egy "aztapicsa" érzést generál, de utána, amikor megnyugszunk, és végiggondoljuk, rájövünk, hogy bizony, itt kilóg a Mátrix-láb a dologból, és baromira nem áll össze egységes képpé a sztori vége, bármennyire is szépnek tűnik a dolog. Egyszer mindenképp megnézős lehet, de a Moon-szintet messze nem éri el. Reméljük, majd legközelebb sikerül.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr822875475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása