Frei Tamás - A megmentő

2010.12.08. 22:36

Az utóbbi időben nem egy olyan könyvet olvastam, amely megváltóként volt beharangozva a magyar krimipiacra, de sajnos egy sem érte el azt a szintet, hogy írjak róla. Legutóbb talán éppen Bárdos András könyve volt az, amelyik sokat akart markolni, de igen keveset fogott, és dacára a reálpolitikai eseményekre való reflektálásnak, sajnos egy nagy nulla volt. Azt sem tudtam már mit reméljek Frei könyvétől, de annyi biztos, hogy a tévében sosem néztem, így fingom nem volt az ember, mint riporter munkásságáról.

A könyv egy magyar francia idegenlégiósról szól, aki szépen belekeveredik az orosz-francia-magyar játszmába, és a Közel-Kelet is beleszól az eseményekbe. A könyvön iszonyúan érződik az, hogy az írónak frankón van tudása mindenről, és ahogy Tom Clancyt is elismerjük, mint a legfaszább kommandós-regény írót, jelen esetben a szerzőt is hasonló dícséret illeti, mert legyen szó vadászrepülőről, gázvezetékről, vagy mesterlövészetről, netán moszkvai felső elitről, nagyon ott van a szeren, és ami még fontosabb, ezt úgy át is tudja adni, hogy pont a megfelelő mértékben jöjjön át az információ, ne legyen se túl hivalkodó, se túl kevés.



A történet is jó, végre egy olyan könyv, ami nem fél korunk politikai helyzetét és személyeit belerakni egy történetbe, a helyszínek is felismerhetőek, még ha kimondatlanul is. Van egy szerelmi szál, de az is pont sallangmentesen van átadva, ömlengés, és egyéb nyálas baromságok nélkül. Negatívum csak annyi van a könyvben, hogy túl sok a dőlt betűs, illetve pontozott rész, ez egy kissé szájbarágóssá teszi a dolgokat, de ebből tényleg annyira sok van, hogy egy idő után már túl lehet lépni rajta, fel sem tűnik.

Nekem nagy álmom egy echte magyar helyszíneken játszódó történet, kőkemény akcióval, vagy akár Jason Bourne-os beütésekkel. Amíg ez nincs meg, addig Freinek ez a kötete a tökéletes hiánypótló, amiről sokat elmond az, hogy mindennél hamarabb fejeztem be, annyira érdekelt, hogy mi lesz a vége... és ilyen könyvet azért már rég fogtam a kezemben. A hátsó belső borítón pedig vár a kép minket, hogy készül a folytatás, úgyhogy addig van még ideje mindenkinek elolvasni ezt a könyvet, érdemes.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr92491800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása