KK Kru - Szinkron LP

2009.06.12. 19:27

Pazta és Triek, Gaab és Brave. Előbbiek a KK Kru alapítói, utóbbiak pedig az élőzenés szekcióért felelősek, csakúgy, mint a legutóbbi Pazta Szabadságvágy szólón. Kezdődött az egész történet még az Úgy kell LP-vel, amiben azt hiszem egyetérthetünk, hogy még ha kicsi is volt a visszhangja a nagy magyar hip-hop szcénában, azért egyedi hangvételével meglehetősen odavert.

Bár élő fellépések túlzottan nem követték a dolgot, így jött a Pazta EP, melyben már a fentebb említett úriemberek segítettek be zeneileg (és persze Dzsonni Diamond is, mielőtt kihagyom). A lemez teljes mértékben élőzenés volt, néha kicsit nyers keveréssel, de azért a hangulatot teljes mértékben hozta. És végül elérkezett a Szinkron, ami elé a srácok igen nagy elvárásokkal állnak, nézzük meg hát, mit is sikerült összerakni.

Kezdésképp a már általam is postolt intro első verziójával találkozunk. Hogy miért írom, hogy első? Elmondom: azért, mert a 10 trackből három ezzel a címmel van fémjelezve, ez az első logikátlanság, amit sem én, sem más nem értett. Ingyen vannak a számcímek, lehetett volna simán mást is adni neki; főként hogy a Kőhalmi Gábor remix elején is ott van az az idegesítő majd másfél perces telefonos monológ, ami kábé elsőre vicces, aztán csak áttekeri az ember... simán lehetett volna plusz verze, vagy akármi, mert amúgy a dob talán itt az egyik legjobb, kellően Travises, ütős.

Ha már itt vagyunk, akkor viszont a harmadik intro (az original) viszont talán a lemez legjobb száma mondanivaló, érzések tekintetében ez az ami egy az egyben hozza az elős lemez hangulatát. A többi trackről sajnos nagyrészt ezt nem mondhatjuk el, és ezt rónám fel a legnagyobb hibájának az anyagnak, mivel az idézett indulás teljes mértékben egyediséget biztosított, amit szépen lassan kezdenek elveszteni.

A stílus nagyon kezd átmenni az éneklős-dallamos rapbe ami egyáltalán nem baj, mert a számok szépek, zeneileg is jól meg vannak írva, csak épp egyrészt a TM-féle vonalat lehet felfedezni benne (nyilván, hiszen jó cimborák). Másrészt számomra egyre inkább az érződik, hogy a számok úgymond MTV-kompatibilisek akarnak lenni, éppen ezért a könnyedebb, ámde mégis mondanivalóval rendelkező számok, az iszonyú dallamosság, a női vokálok is ezt támasztják alá.

Ez persze nem probléma, hiszen ilyen kvalitásokkal bőven megérdemlik/megérdemelnék a sikert, és egyelőre még az a veszély sem fenyegeti őket, hogy hasonló útra lépjenek, mint a magyar "UG" hip-hop boybandje a Hősök - de bizonyos, még ha távoli párhuzamokat mindenképp felfedezhetünk. A további számok közül amit kiemelnék még, az a Nyugalom és a Mexikó, utóbbi hallatán akaratlanul is felmerülnek bennünk Luka sorai arról, hová is fogunk beszállni, és minden egyes alkalommal megkönnyebbülés nem azt visszahallani, amúgy meg jó kis szám ez is. A Semmi nem tart örökkén pedig azt hiszem egyértelműen felfedezhető, hogy a zeneszerző(k) közben elég sokat halgathatták Kalkbrenner Aaron-ját, de mivel az is remek szám, így ez egyáltalán nem írható fel hibának.

Ami számomra mégis hiányzik azok egyértelmű mély érzelmek, mint voltak a Nem véletlenben, vagy az Őszi délutánban, mely az előbbi talán az egyik legjobb, legkifejezőbb, szívbemarkolóbb számuk ever, míg a másikban pedig az élőzene, és szintén a gyönyörű dallam/szövegtéma emeli a legjobbak közé. Ilyen kaliberű számok sajnos egyáltalán nincsenek a Szinkronon, és bár tény, hogy kicsit mélyebb gondolatvilág kellhet megértésükhöz, engem például kifejezetten zavarnak, hogy eltűntek, mivel ezek is adták azt a pluszt, ami miatt a KK kiemelkedett a tömegből.

Aki esetleg félreértené: a fentebbi kritikával nem lehúzom az anyagot, hiszen még ezekkel egyetemben is egy színvonalas, jól összerakott cuccal állunk szemben, csak a már fentebb említett zenetévés effektust hordozza magán, annak minden előnyével és hátrányával - meglátjuk mit tudnak a lehetőségből kihozni a srácok.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr971181546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása