Március 16-án, egy nappal az Irie Maffia születésnapi bulija után adott koncertet Budapesten az Eagles of Death Metal nevű amerikai stoner rock együttes, és nem volt kérdés, ezen is ott a helyünk. Viszont a nagy zeneportáloktól jócskán elmaradva csak most számolunk be róla, mert egyrészt nem pénzért írunk, mint ők, másrészt speed úgysem teszi ki azonnal a már megírt cikkeket.

Amit elöljáróban kötelező leszögezni, az annyi, hogy az Eagles of Death Metal nem death metalt játszik, mégcsak nem is metált, hanem igazi dél-kaliforniai kamionos rockzenét. Pontosan olyat, amilyet egy izzadtságszagú, atlétatrikós, szőrös kamionos (ne az übertrendi "Kurvák és kaminosok" buli zsúrfiú résztvevőire gondoljunk) rádiójában tudunk elképzelni. Pontosan erre hajaz a banda frontemberének gondosan megkomponált imidzse, akiért döglenek a groupie-k, hát még szép. Az már csaknem közhely, hogy Thomas Magnum után övé a világ legdögösebb bajusza. Az egész persze egy vicc, hiszen hogyan is vehetnénk mindezt komolyan? De ezek legalább már láttak közelről kamiont meg kurvát ugyebár. Na ennyi elég is a bemutatásukhoz feltétlenül szükséges infókból, most lássuk, mit műveltek legújabb lemezük európai turnéjának budapesti állomásán!

Bár véleményünk szerint a 2007-es Sziget nagyszínpadán is remekül működött az Eagles Of Death Metal önironikus showja, a Dürer Kert valóban ideálisabb helyszínnek bizonyult a bensőséges csapatásra. Az előzenekar a lazább indieben utazó Haunts volt, és egy cimborám szerint remekül nyomták, mi lekéstük őket. Amire odaértünk, a nagyterem eddigre már rendesen megtelt, a közönségben sok volt a külföldi erasmusos, dehát ez már megszokott a külföldön ismertebb zenekarok klubkoncertjein.

Az Eagles of Death Metal különösebb felhajtás vagy intro nélkül lépett a színpadra, és azonnal belecsaptak a feszes rockolásba. Jesse Hughes a számok között nem sokat szövegelt, a kötelező "azittenilányokalegszebbekavilágon" természetesen ezen az estén is elhangzott, meg egy kis áramszünet is bejátszott, de igazából így is szinte megállás nélkül követték egymást a 3-4 perces riffelgetős tökugyanolyan számok. Ezek között is akadnak úgymond slágerek - mint az I Want You So Hard (Boy's Bad News), az I Only Want You, a Cherry Cola, az Anything 'cept the Truth -, szerencsére a kedvencem, a Whorehoppin' (Shit, Goddamn) is megvolt. A hangulat végig a tetőfokán, a közönség tombolt, táncolt és énekelt. A végefelé jött egy egyszálgitáros blokk, amit Jesse Hughes adott elő a sikongató, álbajuszt viselő lányrajongók nagy örömére, végül a banda lenyomta az új blődli klipdalt, a Wannabe in L.A.-t. Szóval ilyesmi. Nem állítom, hogy az Eagles of Death Metal koncertje maga a zenei beteljesülés, de az tény, hogy a szánk végig fülig ért a másfél óra alatt. És nem láttam senkit a tömegben, aki ezzel ne így lett volna, szóval mindenki vette a lapot, és értette a viccet, ezért fizettük ki a négyezres beugrót.

Ráadás nélkül lett vége a koncertnek, de senkinek nem volt hiányérzete, ez így volt kompakt remek és kerek, mégsem a Metallica zenélt nekünk, minek komolykodni. Mi pedig dolgunk végeztével a drága merchandise cuccok végigmustrálása után - bár a hihetetlen, álbajuszból és pornószemcsiből álló csomag 1500 forintos ára nem volt eltúlzott - elindultunk a sarkon álló kocsinkhoz, ahol meglepetésünkre kisebb tömegre lettünk figyelmesek. Na nem ránk vártak, csak sikerült épp a turnébusz orra elé parkolni. Hát akkor várjunk mi is egy percet, belestünk a busz ablakán és mit láttunk: a félisten Jesse Hughes és a horrorbőgős Brian O'Connor ahelyett, hogy vicces imidzsükhöz híven groupielányokat szopattak volna egymás után, békésen beszélgettek kettesben. Neszeneked Rock N Roll!

http://www.myspace.com/haunts

http://www.myspace.com/eaglesofdeathmetal

A fényképek a szerző felvételei.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr401174716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása