Talán még emlékeztek az előző Shadowrun könyvem ajánlójára, melyben megpróbáltam a figyelmet felkelteni ezzel a cyberpunk univerzummal kapcsolatban. Egy újabb könyv érkezett nemrég hozzám a sorozatból, mégpedig a címben is szereplő, 2006-os, itthon a tavalyi év folyamán megjelent regény. 

Maga a terjedelem a szokásos 300 oldal körüli, viszont a borító már az újgenerációsok közül való, nem a szokásos színvilágú, és felépítésű; de ez legyen a legkisebb bajunk. A sztori a Kripta nevezetű hely körül bonyolódik, ahol is jónéhány a társadalomból már kibukott, ám a helyi kisközösség számára fontos ember, ork, és hasonló metahumánok élnek. Némelyek csak a bűnözés, a lakhelyhiány miatt vannak itt, míg mások fontos szociális feladatokat is elvégeznek. 

Minden szép és jó is, amíg az Őrült Kalapos becenevű céges biztonsági főnök rá nem jön, hogy őt bizony vezérelnék személyes érdekek is a jól megkeresett nuyenek mellett, így korporét pénzből felvásárolja a placcot. Azzal azonban nem számított, hogy akik ott laknak, baromira nem akarnak kiköltözni, hiába lobogtatnak az orruk előtt érvényes adásvételi szerződést (ezt a helyzetet amúgy néha itthon is felfedezni vélem). 

Kalaposunk viszont ezt egyáltalán nem hagyja annyiban, és egy kisebb bandát toboroz arra, hogy kifüstölje onnan a bennélőket. Azonban erre a Kriptalakók is felfigyelnek, és összehívják az összes olyan ismerősüket, akikkel dolgoztak régebben, vagy akiknek fontos vagy a hely, vagy a résztvevők személye közül valaki. Bár a Kriptások oldalán szerepel számtalan képzetlen utcakölyök is, mégis teljes erőbedobással készülnek a harcra - az otthonukért. 

A könyv legnagyobb jellegzetessége, hogy szemben az „általános" Shadowrun könyvekkel, itt a cselekmény alig egy nap alatt játszódik. Folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az idő (amúgy igencsak kritikus) múlását, és mire lemegy a Nap, megoldásnak kell születnie, akár így, akár úgy. Nem kifejezetten letehetetlen, de lendületes, és lekötő könyvvel állunk szemben, dacára a rövid időkeretnek, és a helyszín egysíkúságának. Mindenkinek csak ajánlani tudom!


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr631174697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása