30Y - No. 4

2008.10.20. 18:00

„Mindenki úgy nyel, ahogy nyalat" 

Mielőtt bárki rosszra gondolna: az idézet a „Szenes" című szám refrénjében van. Idézhetném még azokat a sorokat is, melyek szintén nagyon megfogtak, de valamiért a legelső perctől erre esett a választásom. (Na jó, talán még a „ha az egyik megfog, a másik elhagy", valamint „altatók csak altatók, kávéval veszem be" pályázhatott volna a címre.) 

Szóval itt az új lemez, kábé egy-másfél évvel az előző után, nem rossz tempó. Amúgy azt hiszem ez az egyik olyan lemezkritikám, amihez még nem olvastam el mások írását - az már külön pozitívum, hogy az egyik kedvenc magyar együttesemnél teszem ezt. Már kinyitottam külön fülre a kapcsolódó oldalt, kíváncsi vagyok, mennyire találom el a dolgot. Szóval. Elnézzük a minioldalt, szépen meg van csinálva, igazából minden új lemez érdemelne ilyet; a borító szintén tetszik. 

A lemez közel háromnegyed óra, az előző hosszabb volt, az azelőtti meg rövidebb. A még azelőttibb pedig megint hosszabb. Apropó, az Egy perccel tovább az az album, ami összességét tekintve nekem talán a legjobban tetszik. Lehet, hogy azért, mert nagyrészt még azzal ismertem meg az együttest (2006 őszén Pécsen, feledhetetlen élmény); de még a mai napig úgy gondolom, hogy a zenei pályájuk egészét nézve az a leginkább egyben lévő. 

Ellenben azt is tudomásul kell vennünk, hogy jó eséllyel ilyen lemez nem lesz többet. A leginkább a Semmi szédítő magasságon elindult vonal tökéletesen megy tovább ezen a lemezen is, vegyülve a régebbi stílusjegyekkel: magasabb tónusú ének (ez Zoli sajátja, erről később), a többrétegű szövegek, a dallamos zongorák vegyülve a lassabb témákkal, és az üvöltésekkel, néha váratlanul fűszerezve hirtelen váltásokkal. 

A sajtóanyag szerint a lemezt a Pannon Filharmonikusok Koncerttermében rögzítették, ennek köszönhetően hallható jó néhány olyan hangszer is benne, amivel eddig még nem találkozhattunk Y lemezen. Amúgy így első néhányszori hallgatásra a zenei teljesítmény nem romlott, mindenki teszi a dolgát, csakúgy, mint eddig. Most pedig kukkantsuk bele egy kicsit részletesebben is! 

 

30y - no.4
 

Kezdjük az „Azt hittem érdemes"-sel, melyet az együttes a „legrégebbi legújabb" szám elnevezéssel jellemez, megalapozza a hangulatot, és a Muse-i utolsó háromnegyed percével durván odavág. Ha már az áthallásoknál tartunk: a „Gyújtósnak jó" és a „Karambol" számokban viszont a Nirvana olyan erősen ott van, ahogy az előzőekben talán sohasem.A „Kerticsap" és az „Olyan csak olyan"-ban térnék vissza arra, amit fentebb írtam, miszerint Zoli ha nem a megszokott hangszintjén énekel, akkor az sajnos egyáltalán nem hangzik jól. Ezzel szerintem semmi probléma nincs, csak egyszerűen annyira hallható a különbség, hogy mindenképp le kellett írnom, mint észrevételt. 

Körülbelül ugyanolyan arányban vannak a gyors és lassú számok, mint előzőleg, valamint a hangzás is felismerhetően 30Y-os, szóval mindenképp viszik tovább ezt a fajta kialakult stílust. A már kezdésnek is idézett „Szenes" (mely meglepő módon ismét egy pécsi hely) pedig a legjobbak között foglal helyet. 

A lemezbemutató november hetedikén lesz, a Pecsában, ahol ismét találkozhatunk a fiúkkal, és abban is biztos vagyok, hogy durva koncertet fognak adni. Ott végre élőben is meghallgathatjuk, hogy szólnak az új számok, de addig is érjük be a lemez sokszori újrahallgatásával, és a szövegek memorizálásával. 

És ami semmiképpen sem maradhat el, korántsem ilyen vidám. Egy idézet a fiúk honlapjáról, Bóra Dávid hangmérnökről, mindent elmond: „dávid, vagy ahogy a legtöbben hívtátok, bálna - a 30Y hatodik tagja - tegnap éjjel a 400 ágyasban meghalt. lejátszottuk vele az utolsó közös koncertet. elkészült vele az utolsó közös lemez. innentől már nem vele, hanem neki játszunk."

Update: Két helyen elrontottam tárgyilag a cikket, ezt javítottam. Ronda dolog, de ez van, legközelebb megtanulok odafigyelni. Sorry srácok!


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr11174595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása