Blogmotor és tárhely

2008.10.11. 16:51

Legelső saját próbálkozásaim, ha jól emlékszem még a jó öreg Freeblog alatt zajlottak. Ott volt két különböző site, de mindkettőt záros határidőn belül lelőttem. Ezután jött egy nagyobb szünet, és a kérdés, hogy mi legyen a folytatással. 

Manapság véleményem szerint a legtöbb lehetőséget a blog.hu nyújtja. Egyrészt ez egyértelmű, hiszen az Indexszel a háta mögött az Inda családban van benne pénz és innováció is rendesen. Másrészt viszont nekem ez sosem jött be. Hihetetlen csábító, hogy Index főlap, és nagy olvasottság, satöbbi, de mindemellett a rendszer kevéssé testreszabhatósága valahogy visszatartó erő. A saját domain már a legkevesebb, hiszen azt bármikor hozzá lehet rendelni. 

A mostani, és az előző oldal is Wordpress alatt fut, ami talán az egyik legjobb blogmotor erre a használatra, kismillió pluginnel. Ezerféle design van hozzá, amit kis CSS tudással simán át lehet írogatni, vagy éppenséggel újat csinálni. Egy szó, mint száz, nekem mindig azok a fajta dolgok jöttek be jobban, melyek lehet, hogy szívatósabbak, de általában saját oldalon van a megoldás, és nem kell a supportnak írogatni, vagy ezen szenvedni, hogy mikor jön már valami változás. Persze ebben az is bennevan, hogy több tudást kell magadra szedni hozzá. 

A tárhely a másik sarkalatos kérdés. A genuinespeed Freeweb alatt futott, reklámmentesen - szoptam is vele rendesen, amikor nem engedett fel normálisan FTP-re, errorozott, whatever. Ott és akkor eldöntöttem, hogy nem ez az összes fog a földhöz vágni, ingyenes tárhelyet többet nem. A mostaninál a választásom a Cpanelre esett, és ezt idáig nem is bántam meg. Baromi gyors a szerver, és olyan teljes körű adminfelülete van a tárhelyhez, hogy csak ámulok és bámulok. És egyáltalán nem is drága. 

Wordpress esetén a másik lehetőség a nemrég indult Wpress.hu, ahol is a szerveren előre telepített WP fut, és minden egyben van, gyakorlatilag csak az előre jóváhagyott pluginokat kell konfigolni, témát választani, és mehet a móka. Ez sem tűnik rossznak, de ugyanúgy mint fentebb, szeretem azt, ha tudok a szerveren turkálni, adatbázis genyázni, ha arra van szükség, and so on. 

Ez a megoldás tökéletes a számomra, azonban ha valaki a kezdő lépéseken gondolkodik, a fentebb említett szolúciókból biztosan talál olyat maga számára (legyen az akár ingyenes, akár fizetős) amely megfelelő.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr911174582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása