Az elmúlt évek legendái szóltak a pörcös lángosról, interneten eldobott félmondatok jelezték az útját annak a csodának, ami csak kevés - tudtommal egészen pontosan egy - helyen materializálódik fővárosnak kikiáltott településünkön.
Tavaly, egy kora őszi napon sikerült először lokalizálni és becserkészni a helyet - a hasunk azóta is érzi a kalandot, olyannyira, hogy első alkalommal idén is visszatértünk a tett színhelyére.

Azonban mielőtt definiálnák a mennyei manna zsírban sült változatát, tisztázzunk valamit. Ez az étek nem a magukat a Bisztróban kellető Moszkva téri ficsúroknak van, és szintén nem fogsz egy ilyet betolni a Mamut kettőből kifelé jöhet egy fitness sali után, mert még éhes maradtál. Ehhez a kajához helyén lévő szív és lélek kell (és persze emésztőrendszer); tudniillik a vicc fogalmát még távolról sem ismeri. Ennyit jónak láttam hozzáfűzni, mielőtt még bárki is panaszáradatot indítana - én szóltam.

Definíció:

Pörcös lángos: Lángostészta, melybe ízletes pörcdarabkákat szórnak, mellé füstölt sajtot tesznek, majd félbehajtják, megsütik, s a végén tejföllel és fokhagymával ízesítik tetszés szerint a tetejét.

Ha valaki nem bír magával, akkor kiválaszthatja a legdrágább itemet a kínálatból: pörcös lángos extra, melynek belsejében egy virsli is lakozik. Mindez 470-et kóstál, tehát szó nem érheti a ház elejét ilyen téren sem.

Először csak szimplán félbehajtott lángosnak tűnik a dolog, de az első meglepetés a virslinél érkezik - ugyanis baromi forró. Szép lassan haladva előre, miközben azon küzd az ember, hogy a tejföl a tetejéről le ne csorogjon, azon kapja magát, hogy valami fura történik. Napfolttevékenység, holdfogyatkozás, netán kigyulladt a piac? Nem, ez csak a pörc és a füstölt sajt találkozása a lángostésztával és az ízlelőbimbókkal. A sajt nyúlik, a pörc támad, és a delikvens pedig úgy érzi, nincs tovább. Ezt addig érzi, míg rá nem jön, hogy amennyiben malac lenne a háziállatunk, ez lenne a Kedvencek Temetője; ugyanis a zsír önálló életre kel, és elindul hódító útjára.

A gyengébb lelkek itt adják fel a dolgot, és életük végéig bánják azt a percet, amikor elkezdték ezt az egész rettenetes rituálét, az erősebbek pedig mennek tovább a pusztítás útján. Amikor bevégeztük, és a piacon amúgy háziállat szerepét betöltő galambokat és darazsakat elhajtottuk magunktól, a nagyobb étkűek esetleg úgy érezhetik, bírnának még enni. Hiba lenne! Negyed és fél óra közti időtartam elteltével ugyanis úgy fogjuk érezni, hogy tizenöt kiló zsíros tégla van a gyomrunkban, amit még ráadásul megspékeltek két kiló sóval, tehát vedelnünk kell, mint a gödény.

Mi a szerkesztőségben fontosnak tartjuk, hogy többfajta nézőpont is helyet kapjon, tehát lehetőséget adtunk két tesztelőtársnak, hogy ők is megerősítsék, vagy éppen ellenkezőleg cáfolják ezt az apokaliptikus leírást.

 


Grandpa Gee véleménye:

 

"Nehez szavakba onteni azt, ami tegnap tortent… Egy teljesen atlagos keddbol kihoztuk azt, amit legmereszebb almainkban sem gondoltunk.
A Porcos Langos (igy nagy betukkel) talan az emberiseg legnagyobb talalmanya a kerek vagy a villanykorte utan. Az izek kombinaciojanak hajojan a porc, a virsli es a sajt finoman szelik a habokat a tejfol hofeher tengeren… Elmeselni nem lehet, atelni kell.
A termek mellekhatasoktol nem mentes. Garantalt par ora rosszullet, aprobb gyomor es belrendszeri panaszok, de az elmeny mindent meger..."

 


TJ gondolatai:

 

"A langos onmagaban vagy sajtos-tejfolos formajaban is nagyon finom, laktato es barati aron kaphato etel. De ha talalkozol a porcos verziojaval, onnantol kezdve mas szemmel nezel a klasszikus valtozatokra. Mondhatnam, hogy uj dimenziot nyit vagy valami hasonlo, mert ebben az esetben az ilyen frazisok elkerulhetetlenek. Ahogy egy helyre tuszakolnak a langosba jo par porcot, fustolt sajtot, egy nem kicsi virslit, majd a tetejere szigouran fokhagyma es tejfol… es persze az olaj itatja at az otodik reteg Szilviat is. Lehet picit tomeny a kaloriabevitel es jobb ha masfel liter viz is akad a kozelben obliteshez, de az elmeny, tudod..:)"


 

A postból úgy tűnhet, szeretünk veszélyesen étkezni, ám ez ne riasszon el senkit. Az egyedüli visszatartó erő az lehet, hogy a piac délután ötkor bezár, szóval időben kell érkezni ahhoz, hogy megkapjuk a nekünk forintért alanyi jogon járó pörcös lángost. Jó étvágyat!


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr551174577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása