Számos remek őszi koncerten lehetnek túl a hazai rockfanatikusok: néhány héten belül nálunk járt a gót csoda, a Cure, aztán az ausztrál vintage rock Wolfmother, majd az örök teenage angst lelkiállapotát lemezekre vivő Placebo is. A legkülönlegesebb koncertélményt mégsem ők, hanem a Sepultura két alapító tagja, Max és Igor Cavalera ígérték azzal, hogy 20 éves évfordulóján új zenekarukkal az elejétől a végéig eljátsszák az 1996-os legendás Sepu-albumot, a Roots-ot a Back To The Roots turné keretében. A Barba Negrában rendezett koncertre hetekkel ezelőtt elkelt minden jegy, így itthon szinte példátlan módon volt, aki háromszoros áron tudott csak jegyet szerezni az online second hand piacon.

sepu1.jpg

Ilyen őrület mellett is csak ezervalahány ember várhatta a showt, mivel a Barba Negra nem egy Papp László Sportaréna, de ne feledjük el, hogy nem egy mainstream bandáról beszélünk. A Roots albumról tudni kell, hogy tényleg mérföldkő volt 1996-ban, innovatívan ötvözte a thrash és death metált a mindenki számára fogyasztható törzsi brazil témákkal, a hangzása pedig minden addiginál súlyosabb volt. Emellett nagy erénye, hogy összehozta a Korn közönségét a Panteráéval, szóval több generációban is tarolt, és a mai napig megállja a helyét minden tekintetben annak ellenére is, hogy ilyen muzsikát ma már senki sem nagyon játszik a nagyok közül.

Én 16 éves voltam a Roots album idején, és egy teljes osztálykiránduláson mentette meg az életemet a dögunalmas programoktól, a négyszámos Roots Bloody Roots maxit pedig egy edzőtáborban hallgattam szanaszét, mivel ott csak ennyi idő volt a zenehallgatásra. (Akkor még Discman volt mp3 lejátszó meg okostelefon helyett, de azért az élménynek ez a része nem sokat változott.) A tegnapi koncert többi látogatóinak nagy része viszont nálam idősebb lehetett akkoriban, mivel jóval 40 fölöttinek tűnt az átlagéletkor. Az idő azonban Max Cavalerán hagyta a legnagyobb nyomot: elképesztő pocakkal, potrohosan lépett színpadra a fejünkben félmeztelen indiánként megmaradt metálisten, mozgási képessége is inkább csoszogásra emlékeztetett.

sepu2.jpg

Ezzel még meg lehetett volna barátkozni, de a rémesen gyenge hangzással nehezen: az album- és koncertkezdő Roots Bloody Roots oly gyengén szólt, hogy a közönség energiája mentette csak meg, és bár a folytatásra javult a helyzet, még mindig jobban szól otthon a szobámban a Roots CD a vintage cuccomon, mint itt a koncert során bármikor. A hallgatóság így is nagyon hálás volt, és azt is csak kevesen sérelmezték, hogy Max többnyire gyengén énekelt, amikor pedig előrejött egy dobbal, akkor is full kamu volt az ütései nagy része, és a gitártémákat is a turnégitáros Marc Rizzo pakolta oda főleg. Rizzo azonban egyáltalán nem játszott rosszul, ahogy Igor Cavalera is jól ütötte a klasszikus ritmusokat, a basszusgitáros is tisztességgel riffelgetett. Attól viszont nem voltam elragadtatva, hogy Max mennyire erőltette volna a circle piteket meg egyszer a wall of deatht-t is, ami 20 évvel ezelőtt abszolút nem volt még menő, és a nem tinikből álló, de tisztességesen mozgó közönségnek is csak ímmel-ámmal volt hozzá kedve, meglettünk volna enélkül is.

Így is akadtak olyan kiemelkedő pillanatok, amikért végül megérte elmenni: az Attitude, a Straighthate, a Spit vagy a Born Stubborn megfelelően ütöttek, aztán a ráadásban a Procreation Of The Wicked feldolgozása furamód úgy dörrent meg, ahogy az összes számnak kellett volna. A törzsi ritmusokkal megtámogatott Ratamahatta kezdő percének végigugrálására pedig 20 éve vártam, és pont olyan volt, mint az álmaimban.

Őszintén szólva egy ilyen koncert tízszer nagyobbat szólt volna 10 vagy főleg 20 évvel ezelőtt, de ahogy Maxot elnéztük, 10 év múlva már esélytelen lenne újrázni, szóval kihagyhatatlan alkalom volt ez a hétfő este minden hibájával és erényével együtt is.

Fotók: Utolsó éjjel blog, kövessetek minket a Facebook oldalunkon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr3411987954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása