The Troll Hunter

2011.02.18. 08:49

Mint oly sok kiváló filmet, képregényt, és sorozatot, ezt is a Geekzen találtam, egy ajánló formájában, hogy mennyire jó, a Cloverfieldet is leveri (ami lássuk be, nem nehéz kihívás, tekintve, hogy az egy dögunalom volt), és még norvég is. Adtam neki egy esélyt, bár tudvalevő, hogy a horrorokban az ingerküszöböm olyan magasan áll, hogy azt nagyon kevés dolog tudja átvinni, a szokásos kibelezünk/kínzunk/horrorpornó/stb már nem igazán elég. De, mint ez a film is bizonyította, nem is ez kell a befosatáshoz.



Az alapsztori annyi, hogy néhány norvég fiatal illegális medvevadászokról akar riportot készíteni, de amibe belefut, az egy valódi trollvadász, aki Norvégiában tart rendet az elkoszáló ostoba lények között. Már ezen a ponton fontos megjegyeznem, hogy NE böngésszetek trailereket youtubeon, ne keresgessetek a filmre, töltsétek le, és nézzétek meg, mert így üt a legnagyobbat. Maga a film full norvég nyelvű, ez az első hangulati elem, persze angol felirat van hozzá, szóval simán érthető minden. A következő a táj, ami egészen egyszerűen fantasztikus és gyönyörű, a kezdéskori sáros-esős hegyes-sziklásból a végére eljutunk a zord havas csúcsokig - csodálatos.

Hans a vadász nagyon el van találva, kellőképpen komor, de azért egy idő múltán simán nyit a többiek felé; a csapat tagjai sem hülyegyerekek, akik visítozva rohangásznak minden zajra, teljesen átlagos, hétköznapi fiatalok. A trollok CGI-je is szép, pont olyan ocsmányak, mint amilyennek a mitológia alapján elképzelnénk őket (és nem feltétlen olyanok, mint az amerikai filmekben szokták őket megrajzolni). Ezen a ponton kapunk kis mitológiát is, milyen fajtáik vannak, a szokásaikról, de a kedvencem akkor is az volt, hogy mi a kedvenc csemegéjük...



És hogy ijesztő, igen. Ugye megvan az áldokumentarista jelleg, megvan a horroros (ugye csak éjszaka lehet utánuk mennek, mert nappal kővé válnak a buták), és megvan a fantasy is. Ennek a háromnak és a gyönyörű természeti környezetnek következik az, hogy eléggé paráztatós amikor éjszaka mész az erdőben, hallod az artikulálatlan troll üvöltést, és nem tudod, hogy mi lesz, mert csak Hans tudja (ja és ott vannak még a távoli intergalaktikus harcra emlékeztető villanások... többet nem mondhatok, de azt ígérem, hogy tetszeni fog). A végére pedig egészen monumentálissá válik a film, és a befejezésre eljutunk oda, hogy “baszki, ez baromi jó volt”. Simán újranézős mozi, ami manapság mondanom sem kell, mekkora ritkaság. Engem nagyon megfogott.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr152657293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása