Pontosan egy hete tartottuk meg Főzőiskola szeánszunk legújabb epizódját. Aki újonnan kapcsolódna be a blog életébe, annak egy kis magyarázattal kell szolgálnom: anno a sorozat azért indult Főzőiskola néven, hogy Zolinak (aki már lassan eladósorba kerül) megtanítsunk néhány jó kis fogást, melyet aztán később ő maga is tud hasznosítani, főleg, hogy én pedig mindet dokumentálom. Az első alkalom majd három éve volt, és azóta töretlenül haladunk előre a fentebb említett címszereplővel, Edittel, és az azóta többé-kevésbé törzsvendéggé avanzsált Tatarák Gee-vel együtt.



Mostani receptünk egy ravioli volt Segal Viktor alapján, majd ezt követte egy almatorta, mely a hangzatos tarte tatin névre hallgat. Fussuk át gyorsan, hogyan is készültek el ezek a jóságok. A raviolihoz a tésztát meggyúrtuk, majd hagytuk pihenni kicsit a hűtőben. Eközben a csirkét és az orda sajtot szeleteltük, majd pedig, mivel volt időnk, ittunk egyet.



Ezt követte a tészta kinyújtása, téglalapokra vágása és kifőzése. Ezzel paralell a leveles tésztánkat (ha nem tekercseltet vettünk) fogjuk és kinyújtjuk, majd pedig az almákat (4-6) kimagozzuk, és cikkekre vágjuk (negyedeljük).



Egy serpenyőben cukrot karamellizálunk, hozzáadunk kis vaníliát, meg narancs levét ha szeretnénk. Mikor már cuppan, belenyomjuk az almákat, és szépen felszedetjük vele a cuccot. Ezt követően átborítjuk egy tepsibe vagy jénaiba vagy tortaformába, és a kinyújtott leveles tésztát szépen ráborítjuk, oldalt pedig betűrjük. Sütőt előmelegítünk olyan 190-re, és addig sütjük, amíg szép színe nem lesz.



A történet másik fonalán haladva hagymát kockázunk, olajon megsütjük fokhagymával, majd ebben az olajban a húsokat megsütöttük. Mindeközben az orda sajtot egy másik serpenyőben szintén megsütöttük; félő volt, hogy elolvad, de nem.



Elérkeztünk a tálaláshoz, tészta-husi-tészta-sajt, kis hagymával díszítve, az egésznek csak egy kicsiny szépséghibája volt, miszerint a tészta időközben kihűlt. A tarte is kiváló lett, bár a kinézete nem feltétlenül ezt igazolta. Értékelésileg átlagban olyan 8-ast kapott. Jó étvágyat.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr812649777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.10. 21:21:36

nagyon jól néz ki, ha az íze is olyan, akkor elismerésem.
süti beállítások módosítása