Jamie legújabb szakácskönyvéből (illetve itthon a legújabb, odakint már kijött az, amelyikben az USA-ban kolbászol) lett ez a recept, mert ugye a francia hagymaleves az egyik kedvencem. Nos, az most is megmutatkozott, hogy nem véletlenül akkora az ellentét a franciák és az angolok között, ugyanis ez annyira, hát... nem hasonlít. De legalább finom volt.

Az adag, amit csináltam, ok nélkül hatalmas volt, így ugyan közzéteszem ezt a receptet, de kicsit gondolkodjatok előtte. Ehhez felhasználtam 3 lila, 3 fehér, és 2 vöröshagymát (mogyoró kellett volna ehelyett, de az nem volt a tuskóban), valamint 25 deka póréhagymát. Az olajat egy nagy lábosban elkezdtem melegíteni, bele zsálya (friss, nekem csak por volt) és fokhagyma (4-5 gerezd kilapítva). Ezután bele az összes hagyma (felkarikázva természetesen, nehogy nekem egybe basszátok bele, mert idegsokkos leszek) és nagyon lassan (kerámialapos tűzhelyen ~3as fokozat) 50-60 percig párolni, néha megkevergetni, ha netán le szeretne égni, akkor azt ne tegye. Mindezt résnyire húzott fedővel.


A negyvenedik percben fedő le, onnantól mosolyogjon a szabad ég a levesünkre. Mindeközben megcsináljuk az alaplevet, mely most nálam utolsó alávaló parasztként leveskockából és vegetából készült. A fentebbi mennyiséghez két liter készült, mely a hatvanadik percben ráömlött a párolódó hagymára (nálam ez Jamievel szemben nem lett édes, de ezt tudjuk be az éghajlati különbségnek), és ezzel összhangban a tűzhely is felkúszott kilences fokozatra.

Felforraltuk a témát, majd vissza hetes, és onnantól érzésre még gyöngyözött olyan negyedóra-húsz percig. A végén fogtam a kenyeret, rá cheddar sajt, megpirít, és mihelyst kitálaltuk a levest, bele a pirítós, és DŐZS.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr421629100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása