Komárom, itt élem az életem

2008.10.03. 10:27

A bevezetőben már említettem, hogy komáromi vagyok. Így most történelem és földrajz óra következik szabad stílusban.
A város a Budapest - Győr vonalon helyezkedik el, kb. féltávon. Északról a Duna választja el Szlovákiától. Korábban kétszer akkora város volt, mint manapság. A II. Világháború után az északi részt elválasztották Magyarországtól, amit Csurka Pista bácsi még ma is a miénknek vall. Ezután indult meg a déli városrész fejlődése.

 

 

Elég jó helyen vagyunk, így a szárazföldi és a vízi közlekedés is ki van használva rendesen. Látnivalóként főleg az erődöket tudnám előtérbe helyezni, hiszen Komárom stratégiai szempontból mindig fontos szerepet töltött be a történelemben. Manapság pedig kiválóan lehet bújócskázni, télen szánkózni a domboldalon és építészetileg se utolsó látvány! Most koncerteket vagy rendezvényeket bonyolítanak bennük (főleg a Monostori erődben).

Minden évben nyáron beköltöznek a motorosok pár napra, majd felvonulnak Komárom utcáin, az itt lakók legnagyobb örömére. Augusztusban pedig az amerikai autóké a terep. www.usacar.hu (Erről írok majd külön!) Van még pár templomunk, múzeumunk, Erzsébet-hídunk, ami a 2 Komáromot köti össze.

Legnagyobb kincs a termálvíz, amiért főleg a németek (de magyarok is) szívesen jönnek a városba. Így a környékre több hotel is települt, amik nyáron szépen megtelnek. Plusz van még egy WF szabadidőparkunk, ahol nagy strand és horgásztó várja a jónépet.
Hírességként Jókai Mór jut elsőnek eszembe, aki a város szülötte. Róla iskolát is neveztek el. Második gondolatként Czibor Zoli bácsi neve ugrott be, aki az Aranycsapat legendás bal szélsője volt. Komáromból indult, majd később sokat tett a város labdarúgásáért.
Sok a fejlesztés, figyelnek a jó városkép kialakítására. Szép is a belváros! (Ezen eddig még nem is gondolkoztam...)

Komárom mellett működik az ipari park, ahova sok multicég települt. Ez egyrészt jó, mert van munkalehetőség. De az ezzel járó busz- és autóáradat műszakváltáskor undorító... Nem lehet kikanyarodni a főútra egy mellékutcából, ha kifogod a csúcsforgalmat! (csak infó: elkerülő út építése folyamatban, ami elvileg 2009re van tervezve - szerintem még 2012-ben se lesz kész...)

Ami úgy igazán hiányzik, az a szórakozási lehetőség! Nincs egy normális hely, ahova a magam fajta elmehet péntek vagy szombat este. Jó pár szórakozóhely bezárt, vagy csak a 15 éves korosztály található meg a porondon. Sok fiatal a közeli városokba megy át (Tata, Tatabánya, Komárno, Kisbér, Győr) ha szórakozni akar. Kocsmák tartják el a szomjukat oltani vágyó embereket. Ha éppen nem valamelyik vendéglátó ipari egységet látogatjuk, mi általában házibulival vagy jobb időben kerti party-val adunk az érzésnek!
Több dolog most nem jut eszembe, ha mégis majd később pótolom!
Mindent összevetve én szeretek itt lakni, és csak azt mondhatom: Komárom, te vagy az én otthonom!


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr871174562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása