Az utóbbi időben egyre gyakrabban futok bele az olyan találgatásokba, újságcikkekbe, mint például ez is, amelyikben a cikkíró eltűnődik, hogy merre tovább Nokia. Egy közös ezekben a cikkekben, hogy azt taglalják, vajon lesz-e Android a Nokián - hiszen az mostanában annyira menő; illetve, hogy az új, ex-Microsoftos CEO miatt odavisszük e a boltot, azaz Windows Phone 7-es oprendszer várható.

Kezdésnek nézzük meg, miből élünk. Szerintem nem sok olyan mobilgyártó cég létezik, amelyiknek lenne ennyi saját fejlesztésű rendszere, mint amennyi a Nokiának van. Most maradjunk a smartphone vonalon: Symbian S60, a discontinuedra tett Maemo, az N8-assal debütált S^3, valamint a jövőben várható Meego. Előbbit szerintem mindenki ismeri, ennek különböző verziói kb. 2001 óta vannak a piacon, elsőként pedig a személyes kedvenc (szerintem legszebb) 7650-esben debütált. A Maemo leginkább tablet rendszer, első és utolsó mobilos megjelenése az N900-ban volt, aminek ez az amúgy nagyon hirdetett és várt készülék meg is itt a levét, konkrétan alig van rá program. Az S^3-hoz még nem volt szerencsém, állítólag ez már jobb, nagy, alapvető változások nem történtek, de legalább vannak rá programok. A Meegot pedig, ugyan tavaly karácsonyra vártuk, de elvileg most tavasszal jön belőle egy olyan alpha, vagy beta, amit már lehet érdemben is tesztelni, mivel a legutóbbi ilyen verzió kábé az alapokat tudta (telefon, sms, képnézegetés), és mást semmit.



Először Androidos pletykák tavaly jelentek meg, ekkor is Anssi Vanjoki a Mobile Solutions volt vezetője annyit mondott, hogy ez a megoldás csak olyan lenne, mint amikor a finn kisgyerek a hidegben bevizel: egy időre meleget ad, de aztán csak rosszabb lesz. Sajnos a fentebb említett úriember már nem a cég erősítője, hiszen a fentebb említett Stephen Elop bejelentésekor lelépett (OPK nagy valószínűséggel őt akarta volna utódjának, de az amerikai részvényesek minden bizonnyal egy kisebb nyomásgyakorlás után ezt megtorpedózták). Én azt mondom, hogy ő nem lett volna rosz főnöknek, egy keményebb vezetéssel, a termékek ismeretével, a megoldások átgondolásával. Sajnos ezt már nem tudjuk meg, a jövő pedig mindent eldönt majd úgyis. A slusszpoén, hogy Anssi manapság egy iPhone-ra fejlesztendő startupnál jelent meg, mint befektető.

Persze ez a nyilatkozat még nem jelent semmit, olvassuk el tehát ezt a cikket is még mellé, és meglátjuk, hogy egyáltalán nem lenne annyira nyerő ötlet ez. A Nokia besüllyedne az egyentelefont gyártó androiderek sorába, és lehet, hogy pénzügyileg ez sikert hozna a nagy számok tövénye alapján (mert máskülönben kíváncsi lennék, valaki miért venne pont Nokia Androidos telefont, mikor a HTC meg a Samsung például már jóval több ideje bent vannak a játékban, nagyobb a hírük, stb.)). Egy biztos, én túlzottan nem hiszem, hogy ez lenne a nagy bejelentés február 11-én.



Míg az Android még el is képzelhető (noha nem túlzottan valószínű), a Windows Phone 7 csupán annak tűnhet reális verziónak, aki szinte semmit sem tud a mobilok hardveréről. Tudvalevő ugyanis, hogy a Microsoft egy hihetetlenül erős hardverkövetelmény-rendszert adott meg, mely által biztos lehet abban, hogy minden olyan telefonon, melyre az operációs rendszere kerül, kiválóan fog minden futni. És itt van a kutya elásva. Néhány specifikáció: minimum egy gigás proci, DX9-es videochip, minimum 800*480 kapacitív kijelző, multitouch, 5 megapixeles kamera, különböző érzékelők (fény, gyorsulás, fizikai), rádió, GPS. Na most ezekből a jelenlegi zászlóshajó, az N8 tudja a kamerát, az érzékelőket, a GPS-t, meg a rádiót. Kijelző kevés, proci 680 Mhz, video open GL, és azt hiszem ennyi elég is ahhoz, hogy lássuk, labdába nem tudna rúgni. Persze lehet új telefont is fejleszteni, annyi új cuccal, ami az elmúlt tíz évben nem volt, de szerintem nincs túl nagy esély arra, hogy egy ekkora brutális ugrást hajtana végre a cég (idáig sem tette...). Ergo, ilyenkor igaz az a mondás, hogy egy kis gondolkodás sosem árt.

A címbe beírtam az iOS-t is, de kábé ennyivel ki is fújt, ezt még máshol sem hozták fel, poénnak is gyenge. A sorban következik viszont a Meego, amit a Symbian leváltására találtak ki. Erről annyit, hogy ennek már frankón itt lenne az ideje, mivel jelen pillantban véleményem szerint azért van ennyi Symbianos telefon, mivel anno a Nokia azt fullosan, foundation-östül felvásárolta, és ciki lenne azt mondani, hogy srácok, ez egy lejárt dolog, end of the party. Ellenben még mindig gyúrogatjuk, verziózunk, noha ez már ott bukik, hogy ez a platform nem érintőképernyős rendszerre lett kitalálva. Akkor meg miről is beszélünk?



De eltértem, Meego. Az utóbbi egy év arról szólt, hogy folyamatosan tolják el a dátumokat annak ügyében, hogy mikor jön ki az első ezzel szerelt készülék. Akárhogy is nézzük, ha csak tavasszal lesz meg az első tesztverzió, akkor a telefon nagyon-nagyon jó esetben karácsonykor fog megjelenni, de ahhoz tényleg kelleni fog a Télapó és a Jézuska segítsége is. Már ha megjelenik, mert hír túl sok nincs semmiről, előzetes nuku, és jogosak lennének olyan kétkedő felvetések is, hogy lesz-e ebből egyáltalán bármi is valaha. A Meego lehetne az a pont, ahol a Nokia újraír egy oprendszert a nulláról, belenyom minden olyat fícsört, ami az összes konkurensben megvan, néhány olyat is, ami még nincs/korábbi Nokiákban volt, és szerették a felhasználók, és elkezdi iszonyat mód promózni. Ha ez nem lesz meg, felesleges bármit is csinálni, mert csak pénzkidobás, az R&D hiába dolgozik, és bukta lesz a vége. Láttuk már ezt korábban is, csak a nevek voltak mások. Ja és persze emellé kéne egy (1!!!) olyan telefon, ami ez alá maximálisan bedolgozik hardveresen (és ez alatt nem feltétlen a 18 megapixeles fényképezőgépet értem).

Az alsó-közép kategória miatt még egy ideig nem kell a cégnek az éhenhalástól tartania, de ha nem csinál valamit a felső szegmensben, akkor hiába az Indiában meg Kínában olcsón eladott telefonok százezrei, a hajó olyan messzire fog úszni, ahová már gyakrolatilag lehetetlen elérni. A megoldást én a Meegoban látnám, egy letisztított, alapjaiban újragondolt, akár minimál alapokra épülő rendszerben, OVI-s háttérrel.



A szoftverekről szólva szintén nagy baklövés lenne az Android, mert akkor az OVI szintén menne a lecsóba a jövőbeli tervekkel (ugye ott a szoftverek beszerezhetősége a Marketplace-en van). A mostani tervek szerint, úgy néz(ne) ki a fejlesztés, hogy a programozó megír valamit QT-ben, és a fordító tetszés szerint tudja azt létrehozni S60-ra, S^3-ra, illetve Meegora. Ez lássuk be egy elég kényelmes megoldás a jelenlegi, kissé hülye helyzetre. Ha mindezek mellett megnyernének néhány szoftvercéget, akik csinálnának/portolnának pár minőségi tartalmat, akár exkluzív cimekkel (és nem a Champion Snooker 42-t), máris nagyobb lenne a kereslet, mivel a felhasználók az OVI Storeban már megvannak. Persze azon is lehetne egy kis változtatás, letisztultabb, informatívabb, gyorsabb, jobb kategorizálás, de ez már csak részletkérdés. Szintén el kéne felejteni, hogy saját képgaléria, email, anyámtyúkja, inkább a meglévő, sokkal nagyobb szolgáltatásokat kéne implementálni, mint egy sajátot ráerőltetni az emberekre - több értelme lenne.

Szóval ennyit az áttekintésről, jelent pillanatban ott tartunk, hogy találgatások mennek ezerrel, mi lesz pénteken, de senki sem tud semmit. Nagyon bízom benne, hogy nem lesz átállás Androidra, mégpedig azért, mert akkor ezt már jóval korábban megtehettük volna, és egy hatalmas baromság lett volna idáig várakozni, mire a piac ennyire telítődik egyenkészülékekkel. Ha mégis ez történne, akkor elmegyek Finnországba, és letolt nadrággal fogom a világ tudtára adni nemtetszésemet.

Disclaimer: a szerző a Nokiánál dolgozik a pénzügyi szolgáltató központban, de ha szeretné valaki elemzőnek szerződtetni, nem mondana nemet.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr62643104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása