Momentán Társulat - Impró

2011.02.24. 10:27

Újfent kitört rajtunk a kultúra, és színházban jártunk, mégpedig a Momentán társulat egyik impró előadásán, a legendás Ó utca elején található színházba. Az előadás a Házimozi estek kategóriájába tartozott, miszerint van egy romantikus film, és az előadás első felében ezt tekinthetjük meg, a második felében pedig a DVD-extrákat. A pikantériája a dolognak az, hogy senki sem tudja előre, mi fog történni.

A társulat ugyanis az egész játékát az improvizációra építi, és ezt szó szerint kell érteni. Az előadás kezdetén a speaker kikér a közönségtől három helyzetet, helyszínt, embertípust, erre alapozva kezdődik egy rövid jelenet, és amelyik a legjobban bejön, azt viszik tovább. Persze a jelenetek közt sem pihen a közönség, a ceremóniamester akár az egyes szakaszok közben is jelezhet a gongjával, és kérhet további tanácsot az előadás menetéről, melynek következtében a színészeknek akár ott helyben kell módosítaniuk a játék menetén.



Ez ugye leírva jól hangzik, de mi a valóság belőle? Nos, állati jól meg van csinálva, a színészek iszonyat jól alkalmazkodtak az egyes szituációkhoz (noha néha látszott, hogy legszívesebben anyáznának egyet), és volt egy zongorista srác is, aki egy az egyben a romantikus nyálas filmek hangulatát varázsolta oda - baromi jól játszott, legyen szó akár távol-keleti témákról, akár kínos helyzetekről, vagy épp egy melegbárról.

Természetesen a romantikus filmek hagyományaihoz híven megvolt a happy end, és a második részletben jöttek a DVD-extrák. Nos, itt már végleg elszabadult a pokol, a kimaradt túljátszott jelenetekkel, a tampon forgalmazó szponzor által nyomatott színész castingjával, a 30-as évek musical stílusában eljátszott ajánlókig... egészen egyszerűen zseniális volt. Mindeközben folyamatos interakció ment a közönséggel, bárki bedobhatta az idióta ötletét, és jó sansz volt rá, hogy az meg is fog valósulni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a társulat előadásait, mert szinte biztos, hogy a többi esten is hasonló élményben lehet részük (többfajta tematikus előadássorozat is van, általában teltházzal).



Maga az improvizáció érdekes dolog, és Momentánék is rendeznek különböző workshopokat, tréningeket. Erősen gondolkodom én is a dolgon, főként, hogy tőlem sem áll a dolog távol - ugye anno amikor még aktívan rappeltem, a freestyle-vonalat is próbáltam tökéletesíteni, és az pedig ugyanez volt, csak rímekkel (mondjuk ennek a legnagyobb sikere általában másfél liter bor után volt a kocsmákban, meg a céges bulikban, dehát kinek hol). Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr112672215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása