Múlt szombaton a Dürer kertbe vezetett az utunk, mivel napjaink egyik legizgalmasabb magyar zenekara, a már emtívís klippel is rendelkező Óriás volt az egyik headliner a nagyteremben. Miért is volt mindez érdekes számunkra? Mert a hülye nevű Óriásról azt kell tudni, hogy két tagjának gyökerei egészen az Amber Smithig vezetnek, majd onnan kiválva a 2000-es évek elején az Annabarbi nevű kultbandában nyomták főleg angol szövegekkel az akkor még kicsit mást jelentő, jpbb híján indie-nek nevezhető riffelgetős muzsikát. Az Óriás a sokkal ismertebb és szintén kultgyanús Isten Háta Mögött (IHM) tagságával és szerzőivel is átfedéseket mutat, ami a költői, értelmezhetetlen, elsősorban benyomásokra és érzésekre, érzékekre ható dalszövegekben erősen megmutatkozik, mégis jóval több és más, mintha az IHM egyszerű side-projectje lenne. Tavaly év végén jött ki az új albumuk, tele egységes stílusban íródott, sodró lendületű, néha elszállós zenével. Az év végi lemezbemutató a Trafóban jól sikerült, gondoltuk meglessük őket egy nagyobb helyen is.

Hozzá kell tennem, hogy még sosem jártam a Dürerben, mivel kint van a halál faszán Budáról éjszaka nehezen megközelíthető, de mivel nemsokára az Eagles Of Death Metal európai turnéja is ott fogja érinteni hazánkat, nem ártott előtte tesztelni a helyet. Nem kellett csalódnunk. A Dürerben a romkocsmák hangulata keveredik a néhai Kultiplex zenei világával és közönségével, amiből olyan sok rossz nem származhat. Legalábbis ha az ember fel van készülve a 16 éves agyonpiercingelt lánykák hadára. Persze azért idősebb arcok is előfordultak a helyen, mint pl. mi, hehe. Meg három darab emós is volt egykupacban. Mármint ha valóban csak három darab volt, és nem volt több kupac is belőlük, mert ezeket nehezen tudnám megkülönböztetni egymástól. Maradjunk annyiban, hogy egyszerre sosem kellett háromnál többet látnom, és ez még nem érte el a Kill 'Em All ingerküszöböt.

A Dürer kertről még annyit, hogy van egy hangulatos kisterme, ahol ezen az estén kőkemény hardcore bandák (mint pl. a Fallenintoashes) zenéltek, de mivel oda külön belépőt kellett volna venni, maradtunk eredeti programunknál. A nagyterem mérete az A38 és a Pecsa között lehet valahol félúton, elég impozáns méretű. Az Óriásra is egész szépen megtelt, bár a közönség nagy része az este húzónevére, az emerkettős Fish!-re volt igazán kiváncsi. Én nem, és jól is éreztem magam az Óriás koncertjén, nem lehetett panasz a fiúkra. De azért azt be kell látni, hogy masszív közönségük még bőven elférne a Trafóban is, mégiscsak jobb a hangulat, ha mindenki rájuk kiváncsi igazán. (És akkor ismét jászhatnának olyan remek support bandák előttük, mint a szegedi Kiabátor, akiktől novemberben egész egyszerűen leesett az állam.)

az Óriás a Trafóban 2008 novemberében, Fotó: mtomi - azutolsoejjel.hu (c )
az Óriás a Trafóban 2008 novemberében, Fotó: mtomi - azutolsoejjel.hu (c)

Az Óriás után pont egy sör megivására volt elegendő időnk (itt inkább az üvegeset érdemes választani a csapolt helyett), már kezdett is az évtizedes múlttal rendelkező Fish! zenekar. Őket utoljára a Dog Eat Dog 2005-ös pesti bulija előtt láttam, nem nyűgöztek le, de hc-közeli zenéjük nem ígért semmi rosszat. Ráadásul ők alkotják a Faith No More hazai tribute együttesét is, hát ilyesmit nyomtak korábban. Sokat változhatott azóta a világ, mert a kezdés után percekig azt hittem, hogy egy Hooligans koncertre tévedtem el. Aztán a végére kiderült, hogy ez a rémálom csaknem valóság, mert a Fish! a nagy emerkettős igyekezetben elkezdett rádióbarát magyar nyelvű számokat írni és játszani. Ami jobb pillanataikban Avril Lavigne, rosszabbakban valóban Hooligans vagy Eddablúz. A gimis közönség vevő volt rá, nincs mit tenni, biztos azt hitték, hogy ez most egy véres rockkoncert, mert ugrabugráltak is szépen, de mi nem erre számítottunk. Pedig az énekes Krisztián kimagasló képességű frontember, ez ezen a bulin is megmutatkozott, dehát a számok - egy régi angol nyelvű méltó zúzás kivételével - csapnivalóak voltak. Bocs fiúk, ez van, vagy emerkettő vagy én, a kettő sokáig nem mehet együtt, és ezt nyugodtan veheti mindenki fenyegetésnek is. Óriás márciusban az Instantban, aztán a Kispál előtt az A38-on, áprilisban pedig ismét a Trafóban!

www.durerkert.com www.myspace.com/oriasbudapest
http://www.myspace.com/fishonline


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr511174696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crashbandi 2009.02.19. 23:21:32

Hogy te mekkora budai TAHÓ vagy....... :)
süti beállítások módosítása