2016 legjobb koncertjei

2017.01.08. 08:44

Az épp egy hete mögöttünk hagyott 2016. év legjelentősebb zenei fejleménye az volt, hogy Keith Richards, az egészséges életmód apostola már biztosan túlélte David Bowie-t, Prince-t és George Michaelt is. De nem intézzük el ennyivel az évértékelést: mielőtt belevetjük magunkat az idei, 2017-es koncertszezonba, 2011., 2012., 2013.2014. és 2015. után ismét tekintélyes listán vesszük végig, melyek voltak az elmúlt év legjobb könnyűzenei koncertjei.

20. Gentleman & Ky-Mani Marley (Budapest Park)
A német ragga-hős Bob Marley egyik fiával turnéztatta meg közös lemezüket a Budapest Parkban, ahol a közös számok mellett Gentleman saját slágerei is elhangzottak. A klasszikus Marley-himnuszokra talán szükség sem lett volna a jó hangulathoz, de azok is jöttek szép sorban Ky-Mani előadásában. Aztán a heves villámlásokkal érkező nyári vihar elmosta a fűszagot, de így is mindenki boldogan (és csurom vizesen) mehetett haza a ráadás után.

18-gentleman.jpg

19. Billy Talent (Budapest Park)
Már nem először járt nálunk Kanada egyik vezető rockbandája, de az olyan számoknak, mint a This Suffering, a Rusted From The Rain, a Devil In a Midnight Mass, a Surrender, a Devil On My Shoulder, a Red Flag vagy a Fallen Leaves sosem lehet ellenállni. Aki nem ismerné őket, azonnal Spotify-ra fel, nem fog csalódni!

20-billytalent.jpg

18. Zombie Girlfriend (Gólya)
2016. október 13-án akkora 2011. volt a Gólyában, hogy már csak a Jesus Stole My Zombie Girlfriend című örökbecsű eljátszása hiányzott Szabó Benedek első híresebb zenekarának közelmúlt-idéző koncertjéről. A The Great Plain album attól függetlenül hibátlan, hogy rátesszük-e a divatjamúlt lo-fi címkét, és ezúttal majdnem az egész elhangzott az elejétől a végéig. Másnap újra 2016 volt. (Olvassátok el 2011-es Zomibe Girlfriend koncertbeszámolónkat itt!)

19-zombie.jpg

17. Tátrai Band (Barba Negra Music Club)
Valószínűleg bármelyik random Tátrai Band koncert ennyire jó, úgyhogy csak azért épp ez került ide, mert ezt láttuk. Charlie még mindig elképesztő formában, Tátrai piros gitárja meg már fogalom. (Három éve ebben a beszámolóban írtunk Tibuszról.)

17-tatraiu.jpg

16. Amber Smith (Gozsdu Manó Klub)
A legendás Reprint album tizedik évfordulós végigeljátszós buliján mindenki elmorzsolhatott egy könnycseppet, aki már 2006-ban is tudta, hogy ennek a lemeznek egy igazságos világban a Pitchfork év végi listáin kellett volna szerepelnie. (Négy éve ilyen volt az Amber Smith élőben.)

16-ambersmith.jpg

15. Max & Igor Cavalera (Barba Negra Music Club)
Az 1996-os Roots lemez élőben az elejétől a végéig: egy teljesen teltházas koncert, ami nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. Hogy miért is érte meg mégis elmenni, azt beszámolónkban elolvashatjátok.

15-roots.jpg

14. Dog Eat Dog (Rockmaraton)
Egy további emblematikus 1996-os lemez volt a Dog Eat Dog nevű, a 90-es években méltán népszerű csapat Play Games című albuma, ezért idei koncertjeiken főleg erről hangzottak el a legnagyobb slágerek. Így volt ez a Rockmaratonon is, utána pedig nekiálltak lelkesen dedikálni és fotózkodni a szimpatikus amerikai arcok. (Az idei Rockmaratonról itt írtunk hosszabban.)

14-ded.jpg

13. Hiperkarma (Budapest Park)
A 2000-es évek meghatározó magyar együttese néhány éve ismét teljes gőzzel koncertezik, és érdemes legalább évente felfrissíteni velük kapcsolatos emlékeinket. Tavaly ez kétszer is sikerült, de talán a nyár eleji volt a jobbik a Budapest Parkban tartott két koncertjük közül. (Részletes beszámolónkat itt találjátok.)

13-hk.jpg

12. Nyolcadikosok (Auróra)
Debrecen ismét kitermelte az aktuális hazai legjobb punk and roll zenekart, és bizony a Nyolcadikosok nyers angol nyelvű garázspunkja élőben is borzasztó hatásos, amit másfél év után ismét megmutattak Budapesten is. Viszont ígéretükkel szemben még sehol sincs az új lemez, úgyhogy a félévi bizonyítványt nem vinnénk haza a helyükben.

12-nyolcadikosok.jpg

11. Ignite (Barba Negra Music Club)
A legjobb amerikai-magyar banda tíz év után jelentkezett ismét új lemezzel, amit duplakoncerten mutattak be év elején a Barba Negrában, majd fesztiválokon is szerepeltek, így a Rockmaratonon is láthattuk őket. Bár kicsit még mindig sok a duma a számok között, az Ignite egy igazi koncertzenekar, és az új számok is nagyon jól illeszkednek a programba.

11-ignite.jpg

10. Airbourne (Rockmaraton)
Az ausztrál AC/DC-utód rockmaratonos koncertjének csak a legvégét sikerült elcsípni, így is itt a helye a listánkon, mert az a negyed óra is megmutatta, milyen fergeteges az Airbourne a színpadon.

10-airbourne.jpg

9. Wolfmother (Akvárium)
Egy másik ausztrál banda, a vintage rockban utazó Wolfmother először járt Magyarországon, és az élményt csak az Akvárium borzalmas akusztikájú koncertterme tudta némiképp lerontani, na meg az indokolatlanul pogózók az első sorokban. A rock and roll nem egy tánc, de nem is hardcore. A Wolfmother viszont élőben is erős, az éles hangon kiabálós-gitározós zene pedig örök.

09-wolfmother.jpg

8. Placebo (Papp László Budapest Sportaréna)
A Placebo az első lemezüktől számított 20 éves születésnapi turnéja szerencsére nem került el minket, pedig már legutóbb is csak félház volt rájuk kíváncsi a Papp László Sportarénában, miközben Nyugat-Európában sold out bulikat csinálnak rendre. A néhány ezres közönség így is nagyon jó hangulatot csinált, a furán viselkedő Molko sosem volt még bőbeszédűbb, a zene és a hangulat viszont hamisítatlan placebós volt. (Legutóbbi Placebo-posztunk itt olvasható.)

08-placebo.jpg

7. Trivium (Barba Negra Track)
A heavy metalban utazó floridai Trivium első magyarországi koncertjét adta a Rákóczi-híd budai oldalán, és a lelkes fogadtatást látva nincs kétségem, hogy látjuk még őket itthon. Erős számok és erős színpadi jelenlét a szép számú közönség és a hídról ingyen potyázók legnagyobb örömére.

07-trivium.jpg

6. Audio Love Nation (MÜSZI)
Egy vérbeli hazai undergroung klubkoncert a hatodik helyen! A vintage és stoner rockban utazó Audio Love Nation a MÜSZI-ben búcsúzott el végleg a közönségétől egy fantasztikus hangulatú bensőséges, ám mindenféle modoros összeborulástól mentes bulin. Aki szereti a kicsit progresszív, de nem túlbonyolított riffelgetést, az gyorsan hallgassa meg őket a Bandcamp-en, aztán hátha lesznek még emlékkoncertjeik, mert a nagyok úgy szokták.

06-aln.jpg

5. Parkway Drive (Barba Negra Music Club)
Az ausztrál metalcore slágercsapat 2016-ban kétszer is ellátogatott hozzánk, februárban klubkoncertet adtak, nyáron pedig a Sziget Nagyszínpadán játszottak, és a dolog mindkét léptékben működött. Álljon most itt talán a februári show, de csak mert akkor nagyobb ínség volt az ilyen örömökből, és a circle pitek is őszintébben forogtak, mint a Nagyszínpad előtt kettéosztva.

05-pwd.jpg

4. The Cure (Papp László Budapest Sportaréna)
A Cure október végi koncertje volt az év egyik legkellemesebb meglepetése. A csaknem három órán át tartó gót orgia tökéletes hangszeres teljesítménnyel és Robert Smith karizmatikus előadásával szólalt meg. Az életmű gazdagságát bizonyítja, hogy az igazi rajongók még így is hiányolták a maguk kedvenc számait, a szimpla műkedvelőknek viszont biztosan nem maradt hiányérzetük.

04-cure.jpg

3. Red Hot Chili Peppers (Papp László Budapest Sportaréna)
A Red Hot Chili Peppers megtekintésére 2016-ban három alkalmuk is kínálkozott a magyar rajongúknak: a két budapesti koncert előtt a Novarockon is felléptek - ott még a régi színpadképpel. Nem az új vizuálok miatt voltak jobbak a pesti bulik, azok közül is főleg a második, hanem azért, mert egyszerűen jobban muzsikált együtt a banda. Bár Josh gitárjátékára - illetve annak hiányára - továbbra sincs mentség, de a másik három tökéletesen tette a dolgát, és a változatos setlistért is hálásak lehetünk. Az RHCP a Getaway albummal sem okozott csalódást, és élőben is felfértek a 2016-os dobogónkra. (5 éve már láttuk őket Bécsben, az ilyen volt.)

03-rhcp.jpg

2. Black Sabbath (Papp László Budapest Sportaréna)
Az idei év legjobb nosztalgiakoncertje egyértelmúen a Black Sabbathé volt. Minden előzetes várakozást felülmúlóan szólalt meg a legendás négyes - illetve csak hármas, mert Bill Ward dobos helyett fiatalkori hasonmása dobolt igen látványosan. A kivetítés is az év egyik legjobbja volt, pedig maga a koncepció nem volt olyan bonyolult: élő videoklipek mentek, minden szám alatt más-más effekttel, hibátlan és nem gagyi kivitelezésben. Mintha megelenevedtek volna a Vinyl c. tévésorozat 70-es évekbeli sztárjai, csak LSD nem folyt már talán senki ereiben. Ozzy énekébe sem lehetett belekötni, Tony Iommi meg tényleg félistenként tolta a legendás riffeket Geezer Butler futamai fölé. Nem hittük volna, hogy csaknem 70 éves bácsik adják majd az év egyik legjobb koncertjét, de ez az igazság.

02-sabbath.jpg

1. FIDLAR (Sziget)
Az élen azért mégiscsak egy kurrens banda végzett. A punkos, szörfös FIDLAR első hazai fellépése a Sziget legrosszabb helyszínén felülmúlhatatlan volt 2016-ban. Elképesztő energia áradt az egyelőre még hitelesen lepukkant küllemű kaliforniai srácokból, földön fetrengés a színpadon, faroklengetés a közönségben, volt itt minden. Közben a két lemezük számaiból olyan tömény slágerpadárét vezettek végig, hogy már-már túl tömény is volt a gyönyör. Ha valamiért, akkor ezért a koncertért nekünk sem volt nullszaldós a 2016-os Sziget.

01-fidlar.jpg

Listánk végére értünk tehát. Tudjuk, hogy nem lehettünk ott mindenhol, de azért majdnem. Ne feledjétek, koncertre járni 2017-ben is az egyik legjobb dolog lesz, és mindenképpen sokkal menőbb, mint Ibizán mulatni nagyokat szippantva. Get in the ring, 2017!

Fotóink a koncerteken készültek. (c) Utolsó éjjel blog


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr1112108267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása