Bia Mara - Brüsszel

2013.03.18. 06:00

A múlt héten ellátogattunk Belgiumba, ahol is szerencsénk volt az utóbbi idők talán legjobb street foodját megkóstolni, melyre ha visszagondolok, a mai napig összefut a nyál a számban. Nem, most nem holmi hamburgerezésről lesz szó, hanem a Bia Mara-ról, ahol egy egyszerű koncepció mentén készülnek nagyszerű ételek.

2013-03-14 14.16.10.jpg

Az egész hely nem nagyobb, mint pár tíz négyzetméter, az elején vendégtér, hátul pedig a pult, mögötte a konyhával, de ne gondoljunk hatalmas méretekre. Bia Mara gael nyelven annyit tesz: tenger gyümölcsei (angolul seafood, de magyarul ezt tengeri ételnek fordítani annyira nem erős szerintem); és a névválasztás sem véletlen, hiszen a tulajok Barry és Simon írek, akik Brüsszelt választották, hogy gourmet street foodot árusítsanak.

2013-03-14 14.21.53.jpg

A koncepció a következő: válassz paníroznivalót (tőkehal, lazac, makréla, garnéla, csirke, rizsgolyó, vagy spárga), válassz hozzá szószt (tartár, fokhagymás szarvasgomba, citromos cajun, füstölt csilis ketchup, limeos curry, chipotle), és végül a sült krumplihoz tengeri algás, balzsamecetes-vöröshagymás, fokhagymás-csilis, vagy citromos-édesköményes fűszersót? Egyszerű? Az. Zseniális? A kivitelezéstől függ.

2013-03-14 14.21.59.jpg

Minden frissen készül, nincs infralámpa alatti tárolás, szóval pont van idő belekortyolni a Hoegardenbe, amig megérkezik kis kartonpapír-dobozban a sült krumpli, rajta a választott hússal, és mellé a szósszal. Az egyik doboz a klasszikus fish&chips volt, panko morzsában (haddock) és szarvasgombás fokhagymás szósszal, míg a másik szintén pankobundás csirkemell, sima tartárral.

2013-03-14 14.25.36.jpg

Az első ami tetszik, az az adag mennyisége volt, konkrétan csirkéből három vastag szelet is érkezett, igaz halból csak egy, de azzal sem volt gond. A csirke vitte itt a prímet, a külseje ropogós, a belseje viszont olyan puha és szaftos volt, a vastagsága ellenére is, amilyet én nem is tudom ettem-e valaha. A hal nem volt ennyire ropogós, főleg az az oldala, ami a krumplin pihent, és ízre sem volt olyan betyár, inkább semleges, átlagos; meg is bántam, hogy nem makrélát kértem.

2013-03-14 14.26.53.jpg

A szarvasgombás szósz nagyon jól ment mindenhez, de a tartár megint überelte a dolgot, mégpedig azzal a trükkel, hogy citromos volt, sokkal inkább, mint azt várta volna bárki, de pont ez tett nagyon jót neki. A krumpli alatta emberes adag volt, természetesen kézzel vágott, kívül ropogós, belül puha. Ez kicsit talán túl sok is volt, azt vettem észre, hogy a hús már régen elfogyott, lassan a szósz is, de a krumpli még mindig tart. Ezeken valamilyen fűszert ugyan éreztünk, de konkrétan azt nem sikerült azonosítani, amit elvileg kértünk.

2013-03-14 14.26.01.jpg

A dobozos ajánlatok 10 euróba kerülnek, de ha netán nem jönnének be, kérhetünk tacot, vagy jópofa köreteket is, mint például a mentolos zöldborsó, chorizos bab, vagy a citromos-édesköményes krumplisaláta.

2013-03-14 14.50.05.jpg

A Bia Mara hamarosan elvileg gyarapodik egy második lokációval is Londonban, és ezek alapján minden esélye meg is van a sikerre. Itthon talán a Halkakas az, ami koncepciója miatt összehasonlítható vele, de őrülten jó lenne még pár ilyen hely, jól kombinálható, minőségi alapanyagokkal, megfizethető áron, az utcán.

Elérhetőség: http://www.biamara.com


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr235138486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása