Vegyük Jánost. Volt egy céges telefonja, mondjuk egy No-kia 5800. Jánosnak ez lesz az utolsó munkanapja, ezért szeretné az öt és fél év munkájával összegyűjtött ismerőseit, barátait, exeit, és azok adatait egy másik készülékre átmenteni. Mondjuk egy Iphone 3GS-re. Aki benne van a témában, már most sóhajt: ez kemény menet lesz.

Első lépésben a kontaktokat kell levarázsolni a telefonról. Ez nem annyira nehéz, belépünk a PC Suite-ba, ott azt mondjuk, hogy contacts, egy kis listában meg is jelennek nekünk a *.vcf fájlok, mindet kijelöljük, másolás, majd a gépünkön egy tetszőleges mappába beillesztés. Androidos, vagy más telefonos kollégák kipróbálhatják a kevésbé elaborált "kimásoljuk SD kártyára ugyanezt, berakjuk az új telóba, és importáljuk". Nekünk most nincs ilyen szerencsénk.

Ott tartunk, hogy van egy rakás (a bunch of) .vcf fájlunk, de nem tudunk vele mit csinálni. Több megoldás lehet. Először is, ha van Icloudunk, és miért ne lenne, akkor a webes felületen megpróbálhatjuk hozzáadni őket egyesével. Ez 270 kontaktnál kicsit hosszú idő lesz, és tömegesen (bulk) nem lehet hozzáadni, valamint némelyiket be sem olvassa. Szopi, de nem állunk meg, viszont elkeseredünk, főleg, amikor rájövünk, hogy Google Contacts-nál is ugyanez a helyzet. Csak egyesével. Itt már elkezdünk azzal kacérkodni, hogy felteszünk egy Outlookot, de azért azt mégse.

Hősünk feltúrta a netet, és egy, azaz egy megoldást talált. A sok kis egyedi .vcf fájlt egyesíteni kell (merge) egy nagy fájlba. De hogyan? Nos, a lentebbi kép megoldás mindenre, egyben visszatértünk a számítógépezés hőskorába.

Ha ez megvan, az all.vcf-et már simán tudjuk importálni a GContacts-ba (Icloudnál ez is errorokat dobál), és boldogan szemlélhetjük ismerőseink listáját. Ezek után irány az Itunes, ahogy a telefonba lépve ahol az Info fül alatt beállíthatjuk, hogy Sync Contacts with Google Contacts. Itt behisztizik, hogy ha Iclouddal is szinkelünk, akkor duplikálódhatnak az elemek, de hősünknek a felhő üres. Akinek nem, annak lesz még plusz egy köre. Rányomunk a lenti szükre gombra véglegesítésnek, majd boldogan nézhetjük végig azt, hogy telik meg a telefonunk névjegyekkel.

János mondhatni hozzáértő a témában, tudja mit hol kell keresni, nem rémül meg az idegen szavak látványától, és ért a telefonokhoz, valamint a technikához is valamennyire. Ez a probléma mégis fél órájába került. Vajon mennyi idő ez annak, aki ennél kevesebb tudással és/vagy tapasztalattal rendelkezik? 2012, Budapest.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr73520045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Tamás · http://upside.blog.hu/ 2012.02.22. 23:36:04

Én két iPhone között (3gs-4s) próbáltam a teljes kontakt listát átmásolni/szinkronizálni. Így jutottam erre az oldalra. Itt más volt a felállás, igazából nem is segített, de a mostani tapasztalatomat leírom, hátha másnak segítség lesz. Hihetetlen de két iPhone között is kiakasztóan nehéz átmásolni a kontaktokat. Nincs az iTunes-ban export-import, nem értem miért. Közel két óra guglizás után sem találtam egyszerű és gyors megoldást. A megoldás ott hevert előttem, konkrétan a régi telefonon...a neve BUMP. Teljesen elfelejtettem, hogy ezzel az ingyenes alkalmazással két iPhone között lehet másolni kontaktokat és fotókat :D A közel 200 telefonszámot 1mp alatt átnyomta. Most iszonyat bénának érzem magam, hogy egy ilyen feladat majdnem megfogott, de örülök, hogy sikerült :)))
süti beállítások módosítása