A szerencsének és a T-Mobile jóságának köszönhetően idén is kaptam egy vadiúj iPhone 4-et, alig pár héttel a hivatalos magyarországi megjelenés után. Mindezek mellé járt még egy micro-SIM kártya is, mobilnettel, mindennel, így tényleg semmi sem állhatott az utamba a korlátlan használat terén.

A dobozban a készülékkel érkezik még egy USB/töltőkábel (levehető fejjel), egy füles, és maga a telefon. A SIM-kártya betétele hasonló módon történik, mint az előző modellekben (miniatűr hangvilla), majd a bekapcsolás után a szemünkbe tűnik az oly sokat reklámozott retina display. Hát, mit mondjak, tényleg retina... Iszonyat éles, nagyon gyönyörűen néz ki rajta gyakorlatilag minden.



Nagy nehezen sikerült recoveryznem a tavalyi teszthez használt App Store accountomat, majd belekukkantottam a bolt kínálatába is. Vesztemre kezdésnek gyorsan megadtam az újonnan érkezett bankkártyám adatait is, így viszonylag fájdalommentesen (nem is juttatta eszembe vásárláskor) tudtam beszerezni a pénzes programokat is. Itt térnék ki arra, hogy meglepően olcsóak az alkalmazások, alig volt olyan, ami egy-másfél eurónál drágább lett volna.

Mielőtt belemennénk a teszt első felébe, pár szó még magáról a gépről: iszonyatosan gördülékenyen ment minden, az egész menü a megszokott, a multitask is jól teszi a dolgát (hát igen, mivel ugye nem futnak a dolgok a háttérben, csak hibernálja őket jórészt), lehet nyitva akármennyi program, meg sem érezni, ellenben ha újra rányomunk, rögtön ugrik is vissza oda. A böngészés is gyors, a forgatás is röccenésmentes, a webrádiók hallgatása sem okoz gondot (amit pl az N900-amon nem tudok ilyen egyszerűen megoldani).

Ha már itt tartunk, akkor szóljunk egy hátrányról is. A hangszóró (még mindig) alul van, ami egyrészt jó, mert faszán szól, másrészt viszont ha játszunk, simán úgy rá tudunk fogni, hogy semmi se hallatszon, ellenkező esetben viszont picit kényelmetlen a fogás. Nem értem, ezt miért nem lehet valahogy javítani. Ezen felül túl sok minden nem jut eszembe, szinkronizálás egyszerű (kb. csak rádugjuk és csinálja magától), a képeket és videókat külső meghajtóként látva a telefont is el tudjuk érni, szóval azzal sem kell szórakozni. A virtuális billentyűzet is jól kezelhető, nekem mondjuk egy qwerty fizikai után kellett átszokni, de egy hét után kábé hibamentesen lehet azt is használni.

Kezdésnek akkor nézzünk meg pár programot rá, mivel szerintem sokkal több értelme van ezeken keresztül beszélni a készülékről, mint, hogy leírjuk ezredszer is azokat, amiket mindenki már alapból tud. Ugye vannak azok amik alapból kerülnek fel, csukott szemmel minden user telefonjára, ilyen itt a fingós, zseblámpás, és a fénykardos alkalmazás (és még mindig meg tud lepni valakit, ha kilépve a liftből lekaszálom a fejét).



Ezek után jött a Foursqare, dedikált alkalmazással, melyet szintén sokkal többet használtam így, mint amúgy a mobil/webes verzióját, teljesen rá lehet kapni, hogy mindenhonnan bejelentkezgessünk (sőt, szépen lassan talán itthonról is megérik a helyzet arra, hogy ezáltal kedvezményekhez is jussunk). Feltettem a Layar nevű AR alkalmazást is, de őszintén szólva azon felül, hogy térbe kirajzolta szépen távolba a pontokat, túl sok mindent nem tudtam vele kezdeni, mivel akárhányszor megnéztem, nem volt a közelben semmi érdekes.



Az időjárás figyeléséhez először lekaptam az AccuWeather-t, ami kb. azt tudja mint minden más: napos, órás, és tizenöt napos előrejelzés, és a hozzátartozó kis képek. Ezek után nem bírtam magammal, és jött a korábban már iPaden megnézett Weather HD. Azt kell mondjam, kicsiben is gyönyörű, de ha valaha lesz tábla, ott ziher, hogy ez fog futni a konyhába kitéve.



Hasznos program még a BP Menetrend, ami egyszerűen fantasztikus, és ugyanennyire egyszerű is: felvitték az összes menetrendet bele, és a megadott megállóból, valamint az időpontból ő automatikusan megmondja, hogy mikor jön a következő jármű (és mindenre, fogas, troli, éjszakai busz, semmi sem tud kifogni rajta). Persze erre lehet mondani, hogy na és? odamész a táblához, megkeresed, leolvasod, kiszámolod. Természetesen így is lehet, és nem kell ezért “200ezer forintos drága készülék”, de bennem minden új és techie iránt van igény, szóval innentől felesleges is a további vita - akinek nem kell, úgysem fog iPhonet venni.



Hangmókára van a VoiceBand, ezt kissé nehézkes használni (ugye ez használható pampogással zenélésre), meg a hangátalakító Voices, itt meg beszélhetünk akár Darth Vader vagy bolond bohóc hangon is. Lekaptam a Shazamot is, ami meg egészen elképesztő hatékonysággal találta meg az idáig mixekben lévő, nem ismert trackeket is, szóval ettől teljesen el is képedtem.



Utolsó körben van a Sleep Cycle nevű progi, ami annyit tud, hogy beteszed az ágyadba (nem, nem arra), és éjszaka érzékeli a mozgás alapján, hogy éppen melyik alvási fázisban vagy, és az alapján ébreszt reggel fel, amikor éppen a legkülső álomrétegben vagy (a lá Inception); ezáltal elméletben kevésbé leszel fáradt, mert az agyad nincs annyira készen attól, hogy több mélységből kellett kijönni. Nos, elméletben ez működik is, én oly könnyedén felébredtem, mint a szél, csak sajnos azzal a lendülettel vissza is aludtam utána (kéne az a szundi gomb bizony).

Ennyit elsőre, és hamarosan érkezik a második kör, a játékokkal...


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr912411466

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sleep Cycle, ha nehezen ébredsz reggel 2011.01.09. 23:41:09

Kapható iPhone-ra egy Sleep Cycle nevű program, ami nem kevesebbet ígér, minthogy a használatával könnyebben ébredsz majd reggelente. Nagy csodára nem kell gondolni, arról van szó, hogy a giroszkóp segítségével éjszaka az ágyra tett telefon azt vizsgál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása