A gépek már köztünk vannak

2010.06.28. 21:15

A lentebbi írást az egyik netes portálra írtam, de a színvonala annyira magas lett, hogy oda végül nem fért be - szóval publikálom itt.

Mindenki látta a Terminátort, és tisztában van a Robotika három alaptörvényével; de azt már jóval kevesebben tudják, hogy manapság hol is tart ilyen téren a valóság.

Erre pedig azt kell mondjam, előrébb, mint gondolnánk. Jóval előrébb. Az interneten böngészve furábbnál furább gépezetekbe, találmányokba, embert utánozni akaró robotokba futhatunk bele (szerencsére még nem szó szerint); és szinte biztosak lehetünk benne, hogy a fantasztikus filmekben látható elgondolások nagy része is hamarosan meg fog valósulni.

Ha a robotokról beszélünk alapvetően ketté kell választani a dolgokat, hiszen léteznek szórakoztatás céljából készült gépezetek, melyeknek fő oka igazából nem annyira komoly: az emberi, netán állati dolgok tetszőleges lemodellezése. Ki ne emlékezne például Aibo-ra, a Sony századfordulón készült intelligens robotkutyájára, vagy akár a Lego modernebb, programozható járműveire.

https://www.youtube.com/watch?v=gXiql8Fm64A&feature=fvsr

Említhetjük itt például a CB2 nevű gyermekrobotot, aki véleményem szerint erősen a rémisztő kategóriába esik, de hát a japánoktól mindig is megszoktuk, hogy nem egyszerű dolgokkal állnak elő. Megnézve ezt a videót, nekem valahogy nem lenne szükségem rá az otthonomban. És ha már itt tartunk, mutathatnám ALSOK-ot a biztonsági robotot, vagy ASIMO-t is. Azért hasonlít valamennyire, nemde?

https://www.youtube.com/watch?v=bCK64zsZNNs
https://www.youtube.com/watch?v=Es2r5VwVQqA

A másik, jóval komolyabb téma a hadászati gépek területe, hiszen itt már élesben kerülnek ezek a gépezetek bevetésre, gyakran háborúban, a frontvonalon, az emberek védelme és segítése érdekében. A feladatát tekintve még nem harcos robot például a Big Dog, amely leginkább teherhordásra lett kitalálva, de nem akárhogy. Ha megnézzük a videót, láthatjuk, semmi sem állhatja útját, legyen az szikla, kő, vagy homok, és azért az is félelmetes, hogy egy állat biztosan hamarabb felborulna/elakadna (tegyük hozzá, hogy nekik nincs is az agyuk helyén ekkora korrigálásokra képes áramkör – ez a különbség gép és természetes lény között).

https://www.youtube.com/watch?v=b2bExqhhWRI

Mindezeken felül még találhatunk a kínálataban olyan alacsony méretű, általában erős lőfegyverrel felszerelt robotokat is, akik (pl. a Közel-Keleten) vigyázzák a rendet, aknákat keresnek, vagy csak épp úgymond járőrözésre is bevethetik őket. Legfőbb előnyük, hogy az emberi kezelőszemélyzet biztonságból vezérelheti őket a beépített kamerán keresztül. Emellett persze még vannak repülő, és egyéb más kollégáik is, de ez talán majd egy másik cikk témája lesz.

Szintén tudnánk még beszélni a robotika felhasználásáról az orvoslásban, kezdve a gépi irányítású lézerműtétektől a nanorobotokig, de ez úgy érzem, erősen túlmutatna cikkünk keretein. Egy biztos: ahogy a technika fejlődik, ez az ága is egyre modernebb és előrehaladottabb lesz, és bár még hihetetlenül drágák az ilyen masinák, de még néhány év, netán évtized, és észrevétlenül a spájzban lesznek. Onnan pedig már csak rajtunk, az embereken múlik, hogy lesz-e a valóságból egy Terminátor 8.


A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr892117006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása